Cum se manifestă alergia la apă. În unele cazuri, simptomele devin severe sau chiar fatale
Urticaria acvagenică este o formă rară de urticarie fizică ce determină o erupţie cutanată după contactul cu apa şi, adesea, este asociată cu senzaţie de mâncărime şi arsuri ale pielii. Numărul cazurilor de alergie la apă nu este unul exact, dar se estimează că ar fi mai puţin de 100 de persoane afectate în întreaga lume.
Rachael Fetter (23 ani) din statul Idaho, SUA, a fost diagnosticată cu urticarie acvagenică în vara lui 2019. De fiecare dată, spălatul pe mâini, duşul, transpiraţia, picăturile de ploaie, inclusiv apa de băut i-au produs erupţii roşii ale pielii şi dureri.
„Simptomele au început încă de la 18 ani. Îmi amintesc că am făcut duş şi, pe măsură ce mă ştergeam, am observat o erupţie de piele. Am crezut, iniţial, că era din cauza produsului pe care îl foloseam, aşa că am încercat un alt brand. Apoi, de fiecare dată când făceam duş, îmi apărea urticaria. Durerea s-a agravat în timp şi am ajuns să plâng de fiecare dată. Am cerut ajutorul specialiştilor doar la începutul anului 2019. Acum, trebuie să-mi planific duşurile - cel mult două pe săptămână şi maximum cinci minute fiecare - şi am voie să beau doar 120 ml de apă deodată. Apa caldă îmi agravează simptomele”, a povestit Rachael pentru publicaţia Daily Mail.
Cum se manifestă alergia la apă
Urticaria acvagenică este o afecţiune rară în care urticaria se dezvoltă rapid după ce pielea intră în contact cu apa, indiferent de temperatura ei. Afectează cel mai frecvent femeile şi simptomele încep, adesea, în preajma perioadei de adolescenţă.
Urticaria asociată cu alergia la apă este, de obicei, de dimensiuni mici (aproximativ 1-3 mm), de culoare roşie sau de culoarea pielii cu margini clar definite. Erupţia se dezvoltă, de obicei, pe gât, în partea superioară a trunchiului şi pe braţe, însă poate apărea oriunde pe corp. La câteva minute după expunerea la apă, persoanele alergice se confruntă nu doar cu înroşirea pielii, ci şi cu alte simptome precum senzaţii de arsură, inflamaţii, mâncărime, erupţii cutanate în jurul gurii, dificultate la înghiţire, respiraţie grea etc. Odată ce sursa de apă este eliminată, erupţia cutanată se estompează, în general, în 30-60 de minute.
Danielle McCraven, în vârstă de 12 ani, din Louisiana, SUA, a trebuit să renunţe la pasiunea ei pentru înot. Alergia la apă, în cazul ei, este foarte severă, iar un duş sau o baie fierbinte îi poate fi fatală. Pielea a început să devină roşie şi dureroasă, să provoace senzaţie de mâncărime la fiecare contact cu apa. Fata trebuie să poarte, la ea, un dispozitiv medical injectabil în cazul în care poate face şoc anafilactic.
„Danielle adoră să facă gimnastică, dar transpiraţia îi provoacă simptomele, aşa că nu poate ieşi afară pe timpul verii”, a explicat mama fetei pentru aceeaşi sursă citată.
Care sunt cauzele alergiei la apă
Specialiştii încă fac cercetări pentru a descoperi care este cauza directă a alergiei la apă. Până acum, oamenii de ştiinţă au propus câteva ipoteze pentru care poate apărea urticaria acvagenică şi anume, contactul cu anumiţi compuşi/alergeni din apă sau eliberarea crescută de histamină în sânge. În cazul unei reacţii alergice, sistemul imunitar eliberează histamine ca răspuns pentru a combate o varietate de substanţe dăunătoare.
Majoritatea cazurilor apar sporadic la persoanele fără antecedente familiale de urticarie acvagenică. Cu toate acestea, cazuri din familie au fost raportate în mai multe situaţii de alergie la apă. În anumite cercetări, deşi antihistaminicele sau fototerapia au dat posibile rezultate, medicul este în măsură să ofere un tratament individualizat pentru o persoană care suferă de urticarie acvagenică.