De ce provoacă fasolea gaze intestinale. Care sunt cele mai „periculoase“ soiuri, cum putem reduce flatulenţa

2 shutterstock 1098391388 1 jpg jpeg

Fasolea boabe este unul dintre cele mai sănătoase şi nutritive alimente, e delicioasă şi poate fi preparată în fel şi chip. Însă vine cu un efect secundar care îi „descurajează“ pe mulţi când vine vorba de consumul ei: gazele. Ce se întâmplă în organismul nostru când o mâncăm şi de ce provoacă flatulenţă?

Gazele fac parte din procesul digestiei şi nu ar trebui să fie nicio ruşine în asta. Cu siguranţă, cel puţin de câteva ori în viaţă suntem extrem de jenaţi când ni se întâmplă în public, însă e absolut normal ca o persoană sănătoasă ai aibă gaze de până la 14 ori pe zi, inclusiv în timpul somnului.

Totuşi, consumul unor alimente, în special cel de leguminoase (fasole boabe, năut, linte) potenţează acest proces fiziologic natural.

Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm fasole?

Fasolea conţine un tip de zaharuri, numit oligozaharide, că organismul uman nu se poate descompune pe deplin. Oligozaharidele sunt molecule mari şi nu sunt absorbite în acelaşi mod ca alte zaharuri, prin procesul digestiv normal care are loc în intestinul subţire. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul uman nu produce, de fapt, enzima care descompune oligozaharidele.

Oligozaharidele nedigerate parcurg tot tractul digestiv intacte, până la intestinul gros. Abia aici interacţionează cu unele bacterii, care, în cele din urmă, descompun oligozaharidele. Acest proces este cel care produce gazul, eliminat prin procesul de flatulenţă.

Ce soiuri produc cele mai multe gaze intestinale

Cu toate acestea, nu toate soiurile sunt la fel. Fasolea neagră, cea roşie şi fasolea albă cu boabe mici şi rotunde produc cele mai multe gaze. La polul opus este fasolea pestriţă.

Aşa cum menţionam, fasolea este un aliment complet, plin de proteine vegetale şi fibre, săţios, foarte bun în post, de aceea nu ar trebui să aveţi reţineri în a o consuma. Mai ales că efectul nedorit al gazelor poate fi redus.

Cum reducem gazele

O metdodă des folosistă care poate să scadă flatulenţa este să le înmuiaţi boabele de fasole peste noapte sau cel puţin 12 ore înainte de a o găti. O altă modaltate ar fi adăugarea de ierburi aromatice şi condimente în mâncare: mentă, usturoi, seminţe de fenicul, ceapă şi ghimbir, care fac fasolea mai uşor de digerat.

De asemenea, când consumaţi alimente bogate în fibre, beţi mai multă apă decât de obicei, iar acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea flatulenţei.

FOTO Shutterstock



Recente

shutterstock 1056238637 jpg
titlu Cum poți stimula creativitatea 5 colecții LEGO pe care trebuie să le încerci jpg
Aventura construcțiilor cum să motivezi copiii să construiască structuri complexe jpg
Baclava cu nuca  Sursa foto shutterstock 2118779735 jpg
Ceai kukicha  Sursa foto shutterstock 617348237 jpg
shutterstock 192151103 jpg
shutterstock 2370460203 jpg
cutii pentru mancare din carton snick ambalaje png
Budinca de vinete  Sursa foto shutterstock 2341870587 jpg
Dirty coffee  Sursa foto shutterstock 2156457691 jpg
ClickPentruFemei (1) (2) jpg
Rulouri cu rahat  Sursa foto shutterstock 1273105303 jpg
femeie imbracata in negru jpg
431c0c67 8ffc 26bd 966c 4e0b1331dcf7 jpg
clickpentrufemei ro (15) jpg
Tocanita cu carne de por si legume  Sursa foto shutterstock 144242482 jpg
Cum sa sprijini dezvoltarea cognitiva a copilului tau jpg
Lokma gogosele turcesti  Sursa foto shutterstock 2093256418 jpg
bust  foto   Shutterstock jpg
SPIRULINA si ENERGIA   este sau nu o sursa naturala eficienta2 png