De ce provoacă fasolea gaze intestinale. Care sunt cele mai „periculoase“ soiuri, cum putem reduce flatulenţa

2 shutterstock 1098391388 1 jpg jpeg

Fasolea boabe este unul dintre cele mai sănătoase şi nutritive alimente, e delicioasă şi poate fi preparată în fel şi chip. Însă vine cu un efect secundar care îi „descurajează“ pe mulţi când vine vorba de consumul ei: gazele. Ce se întâmplă în organismul nostru când o mâncăm şi de ce provoacă flatulenţă?

Gazele fac parte din procesul digestiei şi nu ar trebui să fie nicio ruşine în asta. Cu siguranţă, cel puţin de câteva ori în viaţă suntem extrem de jenaţi când ni se întâmplă în public, însă e absolut normal ca o persoană sănătoasă ai aibă gaze de până la 14 ori pe zi, inclusiv în timpul somnului.

Totuşi, consumul unor alimente, în special cel de leguminoase (fasole boabe, năut, linte) potenţează acest proces fiziologic natural.

Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm fasole?

Fasolea conţine un tip de zaharuri, numit oligozaharide, că organismul uman nu se poate descompune pe deplin. Oligozaharidele sunt molecule mari şi nu sunt absorbite în acelaşi mod ca alte zaharuri, prin procesul digestiv normal care are loc în intestinul subţire. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul uman nu produce, de fapt, enzima care descompune oligozaharidele.

Oligozaharidele nedigerate parcurg tot tractul digestiv intacte, până la intestinul gros. Abia aici interacţionează cu unele bacterii, care, în cele din urmă, descompun oligozaharidele. Acest proces este cel care produce gazul, eliminat prin procesul de flatulenţă.

Ce soiuri produc cele mai multe gaze intestinale

Cu toate acestea, nu toate soiurile sunt la fel. Fasolea neagră, cea roşie şi fasolea albă cu boabe mici şi rotunde produc cele mai multe gaze. La polul opus este fasolea pestriţă.

Aşa cum menţionam, fasolea este un aliment complet, plin de proteine vegetale şi fibre, săţios, foarte bun în post, de aceea nu ar trebui să aveţi reţineri în a o consuma. Mai ales că efectul nedorit al gazelor poate fi redus.

Cum reducem gazele

O metdodă des folosistă care poate să scadă flatulenţa este să le înmuiaţi boabele de fasole peste noapte sau cel puţin 12 ore înainte de a o găti. O altă modaltate ar fi adăugarea de ierburi aromatice şi condimente în mâncare: mentă, usturoi, seminţe de fenicul, ceapă şi ghimbir, care fac fasolea mai uşor de digerat.

De asemenea, când consumaţi alimente bogate în fibre, beţi mai multă apă decât de obicei, iar acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea flatulenţei.

FOTO Shutterstock



Recente

Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg
e1ed72bf6593c6f222ff50df84f10410f1 jpg