De ce trebuie să laşi întotdeauna jos capacul toaletei, înainte de a trage apa

1 shutterstock 559049896 jpg jpeg

Din comoditate sau din alte motive, mulţi oameni trag apa la toaletă fără a lăsa capacul jos. Experţii avertizează că aceasta este modalitatea "perfectă" de răspândire a bacteriilor şi virusurilor, inclusiv a coronavirusului.

Dacă nu închideţi capacul toaletei înainte de trage apa, ar fi bine să începeţi să o faceţi. După cum s-a demonstrat, metoda prin care capacul rămâne ridicat este incredibil de insalubră.

Când apa este trasă, se ridică în aer un nor de aerosoli, de particule microscopice din urină şi materii fecale, care vor fi împrăştiate prin toată baia. Astfel, bacteriile şi germenii pot rămâne în aer până la şase ore şi pot fi inhalate. Totodată, pot ajunge pe haine şi pe obiecte din apropiere cum ar fi săpunul, prosoapele sau periuţa de dinţi. Aceste particule pot juca un rol important în transmiterea bolilor infecţioase. 

În timp ce toaletele moderne sunt concepute pentru a limita cantitatea de particule eliberate în aer, vasul de toaletă în sine este acoperit de bacterii, germeni şi virusuri care vor deveni aerosoli în contact cu jetul puternic de apă. 

Închiderea capacului poate reduce semnificativ cantitatea de picături şi particule emise în aer. Dacă utilizaţi o toaletă publică care nu are capac, încercaţi să staţi cât mai departe de ea atunci când trageţi apa şi să părăsiţi cabina cât mai repede.

Când vine vorba despre propria locuinţa, este indicat să păstraţi obiectele de uz personal (truse de machiaj, creme, perii de păr, dischete demachiante etc.) în dulăpioare închise. Nu e deloc o idee bună că periuţele să fie puse direct în pahar, mai ales în băile înguste şi înghesuite de bloc. O altă soluţie practică, este să folosiţi în rezervorul toaletei, acele soluţii de dezinfectare şi parfumare. Chiar dacă aerosolii împrăştiaţi la tragerea apei rămân prezenţi, încărcătură microbiană generală a vasului de WC va scădea semnificativ. De asemenea, peria de toaletă trebuie folosită cât mai des.

FOTO Shutterstock