De ce unele tratamente dentare pentru aceeaşi problemă sunt costisitoare şi altele sunt accesibile

1 dentist jpg jpeg

Vizita la dentist nu este o plăcere, trebuie să recunoaştem. Unii oameni sunt paralizaţi de frică în momentul în care intră în cabinetul stomatologului, iar alţii consideră că este o experienţă incomodă, dar suportabilă. Cu toate acestea, există un motiv comun pentru care pacienţii amână să se întâlnească cu medicul stomatolog până în ultimul moment: costul serviciilor.

Programarea la dentist este ceva ce nu poate fi evitat! Cu toate că rutina ta de igienă orală este ireproşabilă, mai devreme sau mai târziu tot o să apară o problemă minoră şi va trebui să contactezi un specialist. Când se întâmplă acest lucru, oamenii aleg un stomatolog şi în funcţie de preţul serviciilor lui, iar aceste costuri pot fi diferite de la un cabinet stomatologic, la altul. Iată de ce unele dintre ele sunt atât de scumpe!

Primeşti ceea ce plăteşti

În primul rând, trebuie să ne amintim că pentru a deveni medic dentist, o persoană petrece mulţi ani învăţând despre această profesie. Medicii urmează o facultate de profil, apoi multe cursuri de formare şi stagii pentru a-şi pune în valoare abilităţile. Costul ridicat nu este atât de surprinzător atunci când sunt luate în considerare totate eforturile pe care medicii trebuie să le depună pentru a se dezvolta profesional. Dacă doreşti să ai dinţi perfecţi şi vrei să colaborezi cu un expert în domeniu, trebuie să plăteşti o taxă mai mare pentru serviciile lui. 

Este de înţeles că persoanele cu ani mai mulţi de experienţă percep taxe mai mari decât cele care tocmai au început practica. Ei apreciază timpul şi preţul studiilor pe care i-au investit în abilităţile pe care le au. Cu toate acestea, mulţi oameni nu înţeleg că trebuie să economisească bani pentru această investiţie şi, de obicei, optează pentru un dentist cu preţuri mici. Apoi, nu sunt mulţumiţi de munca lor şi de rezultatul final.

Aşadar, principiul „obţineţi ceea ce plătiţi” se aplică în acest domeniu. Din acest motiv, atunci când cauţi un nou dentist, ar trebui să pui întotdeauna educaţia şi experienţa lui înainte de preţul serviciilor.

Ia în considerare costul general

Atunci când eşti pus să alegi un cabinet medical îţi doreşti să ajungi într-o încăpere în care să te simţi confortabil, să fie situată într-o zonă frumoasă şi accesibilă a oraşului şi să fii tratat de persoane amabile şi mulţumite de serviciul lor. Nu uita că pentru aceste facilităţi, trebuie să plătească o chirie sau ipotecă în funcţie dacă deţin spaţiul sau nu. În plus, există costuri pentru renovare şi taxe aferente precum: salariile, impozitele, consumabilele, tehnologia, instrumentele, echipamentele etc. Conform unor estimări, între 60% şi 80% din ceea ce plăteşte un pacient este destinat acopririi acestor taxe.

Contează uneltele şi echipamentele utilizate

Atunci când mergi la stomtolog, medicul îţi pune la dispoziţie toate echipamentele din cabinet care te vor ajuta în problemele dentare. Nu ar fi plăcut să te plimbi de la un cabinet la altul pentru servicii minore! Te-ai gândit vreodată cât costă astfel de echipamente performante? Preţul unui echipament cu raze X, care nu este o maşină de top, poate ajunge şi la 20.000 de dolari. Mai mult, există şi costul procesului de sterilizare şi de întreţinere al acestor instrumente, care este destul de piperat.

Materialele de ultimă generaţie

Singura modalitate de a asigura satisfacţie clienţilor este ca medicii să utilizeze materiale dentare de calitate superioară. Costul materialului diferă şi dacă doreşti să mergi la un doctor care foloseşte produse de calitate, va trebui să plăteşti mai mult. În plus, profesioniştii nu vor fi obligaţi să îşi refacă munca. Spre exemplu, dacă medicii nu vor folosi coroană de ultimă generaţie, probabil că se va rupe la un moment dat, aşa că va trebui să o refacă din nou. De asemenea, acest lucru va creşte şansele ca pacientul să nu se mai întoarcă în cabinetul lui în viitor şi să opteze pentru altcineva, dacă nu a fost mulţumit de serviciile oferite.

Ia în considerare şi asigurarea dentară

Un cost suplimentar este atribuit şi asigurării dentare, care nu este acelaşi lucru cu asigurările de sănătate, în ceea ce priveşte procedurile pe care le acoperă. Un plan de bază va include probabil, costul radiografiei, o carie şi poate jumătate din preţul coroanei. Acoperă doar îngrijirea preventivă de bază. Deci, dacă ai nevoie de o intervenţie mai serioasă, va trebui ca asigurarea să o plăteşti tu.

Când calculezi preţul fiecărei proceduri, se poate observa că este o investiţie destul de mare. Pentru a o evita, este recomandat să ai grijă de igiena orală şi să mergi periodic la medicul dentist ca să poată verifica dacă totul este în regulă, să observe şi să rezolve dacă există o problemă minoră înainte ca aceasta să devină mai gravă.

Sursă foto: Shutterstock