Dicţionarul termenilor de FIV

1 84232 original jpg jpeg

Infertilitate, fertilizare in vitro, hormon anti-Mullerian, puncţie, transfer embionar sunt doar o mică parte dintre termenii pe care i-ai putea auzi odată ce ai păşit în cabinetul unui medic specialist în infertilitate.

Infertilitatea nu mai este demult o boală despre care nu se vorbeşte. Statisticile există şi spun că sunt o mulţime de cupluri în lume ce au primit acest diagnostic. Dacă te regăseşti printre milioanele de femei care luptă cu infertilitatea, iată un dicţionar al principalilor termeni pe care-i vei auzi foarte des realizat cu ajutorul dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate. 

AMH sau hormonul anti-Mullerian  

Este un indicator al rezervei ovariane pe care o mai are o femeie fertilă într-o anumită etapă a vieţii. Dozarea acestui hormon este recomandată în special femeilor care, deşi se află la vârsta fertilă, nu obţin sarcina, celor care au în istoricul familial cazuri de menopauză precoce sau au semne de menopauză prematură, au suferit o intervenţie chirurgicală la nivelul ovarelor, femeilor cu diagnosticul de endometrioză, celor care au un nivel scăzut de vitamina D, dar şi celor care îşi planifică să obţină o sarcină în viitorul foarte apropiat etc. 

Analize hormonale

Se recomandă pentru alcătuirea profilului hormal al femeii şi este alcătuit dintr-o serie de teste de sânge pentru aflarea valorilor unor hormoni importanţi în procesul de reproducere al femeii. Este vorba despre valorile LH (hormon luteinizant), FSH (hormon de stimulare foliculară), estradiolului, progesteronului, prolactinei, TSH, T3 şi T4, AMH.

Embriotransfer sau transferul embrionar

Reprezintă transferul embrionilor viabili în uter cu ajutorul unui cateter foarte fin. Are loc la 2-6 zile de la puncţia ovocitelor, nu este o procedură dureroasă şi nu necesită anestezie. Numărul embrionilor transferaţi se discută cu fiecare cuplu în parte, alegerea numărului acestora se face ţinând cont şi de vârsta femeii, de istoricul medical al cuplului, de numărul încercărilor la care a mai fost supus cuplul.

Fertilizarea in vitro sau FIV

Este o metodă de reproducere umană asistată medical care presupune crearea embrionului în afara corpului uman. Reprezintă un cumul de proceduri care tratează infertlitatea şi ajută la conceperea unui copil, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Fertilizarea ovocitelor

Este un pas important al fertilizării in vitro. Este etapa în care ovocitele recoltate sunt fertilizate cu materialul seminal donat de partener. La finalul acestei etape, se cunoaşte numărul embrionilor viabili ce pot fi transferaţi în uter. 

hCG sau gonadotropina corionică umană

I se mai spune şi hormonul de sarcină şi este un hormon secretat de învelişul special al embrionului în curs de creştere, în timpul unei sarcini. Cu alte cuvinte, hCG ajută la dezvoltarea normală a unei sarcini. Creşterea concentraţiei de hCG în sângele femeii gravide (sau în urină) este un semn important şi foarte timpuriu al existenţei unei sarcini.

Infertilitate

Reprezintă incapacitatea unui cuplu de a avea un copil, după 12 luni de contacte sexuale regulate şi neprotejate. Diagnosticul de infertilitate se pune doar în urma unor teste minuţioase, de durată, efectuate de către ambii membri ai cuplului.

Ovocite

Sunt celulele reproductive feminine al căror număr scade o dată cu înaintarea în vârstă.

Puncţia

Este procedeul de colectare a ovocitelor şi se realizează sub ghidaj ecografic. Este o procedură scurtă şi nedureroasă, pacienta fiind sub anestezie uşoară.

Spermogramă

Este testul care dă indicii despre calitatea şi cantitatea spermatozoizilor şi poate scoate la iveală eventualele anomalii ce împiedică apariţia unei sarcini: oligospermie (număr scăzut de spermatozoizi), astenospermie (capacitate redusă de deplasare a spermatozoizilor), teratospermie (formă anormală a spermatozoizilor ce nu pot fecunda ovulul) şi azoospermie (lipsă totală a spermatozoizilor).

Spermatozoid

Este celula reproducătoare de tip masculin. 

Spermă sau lichid seminal

Lichidul seminal transportă şi hrăneşte spermatozoizii. O ejaculare medie conţine aproximativ 200 de milioane de spermatozoizi.

Stimularea ovariană  

Este prima etapă a unui FIV. Pentru producerea mai multor ovule, ce vor fi supuse fertilizării, este necesară stimularea ovarelor cu ajutorul tratamentelor medicamentoase. Nu există un tratament standard, acesta fiind adaptat nevoilor fiecărei femei în parte şi ţine atât de vârsta pacientei, cât şi de modul în care ovarele acesteia reacţionează la tratamentul aplicat.



Recente

shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg