Durerile de cap, mai frecvente la femei. Care sunt motivele

1 tipa durere de cap 628859684 jpg jpeg

Mulţi dintre noi am avut, de-a lungul vieţii, cel puţin o dată o durere de cap. Femeile au un risc de trei ori mai mare decât bărbaţii de a se confrunta cu această neplăcere, frecvenţa crescută a durerilor de cap în rândul lor având adesea legătură cu modificările hormonale.

Există peste 150 de tipuri de dureri de cap. Acestea sunt împărţite în două grupe principale: primare (nu sunt asociate cu leziuni cerebrale; sunt cele mai frecvente – 90% din cazuri) şi secundare (sunt simptom al unor boli asociate – sinuzită, glaucom, tumori cerebrale, anevrism, meningită etc.).  

Migrena (comună sau cu aură) este localizată, de cele mai multe ori, pe o parte a capului, având o intensitate moderat-severă. Are un caracter pulsatil, este agravată de activităţile cotidiene şi, fără tratament, durează între patru ore şi trei zile. În cazul migrenei cu aură, perturbările vizuale, senzoriale sau motorii preced cu aproximativ 20 de minute atacul migrenos.  

Cefaleea de tensiune se manifestă printr-o durere apăsătoare, pe ambele părţi ale capului, şi poate fi de durată scurtă sau lungă (cronică). 

Cefaleea Cluster se manifestă ca o durere intensă în jurul unui ochi şi pe o parte a capului. 

Ce rol au hormonii

Există numeroase cauze şi factori implicaţi în apariţia durerilor de cap: ereditatea, stresul, unele boli (precum cele oftalmologice, cancerul cerebral), valorile prea mari sau prea mici ale tensiunii arteriale şi tulburările de somn. În cazul femeilor, se vorbeşte despre aşa-numitele migrene menstruale. Multe femei se plâng de dureri de cap în diverse momente ale ciclului, cel mai des înainte şi la debutul acestuia. Migrenele menstruale sunt cauzate de scăderea nivelului estrogenului de dinaintea ciclului. O posibilă explicaţie pentru această legătură este că estrogenul este implicat în controlarea substanţelor secretate de creier pentru reglarea sensibilităţii faţă de durere.   

Pot sau nu să fie agravate de anticoncepţionale

Contraceptivele orale pot uneori să agraveze durerile de cap. Unii specialişti recomandă ca femeile care se confruntă cu migrenă cu aură să nu ia anticoncepţionale. În schimb, pentru unele femei contraceptivele orale pot ameliora durerea de cap. Totodată, migrenele pot să apară chiar şi după oprirea administrării acestui tip de contracepţie. Atenţie! Dacă ai migrene şi iei anticoncepţionale, evită fumatul, pentru că riscul de a suferi un accident vascular cerebral este de nouă ori mai mare. Dacă nu poţi renunţa la fumat, alege o altă metodă contraceptivă.

În sarcină, apar mai rar

Sarcina reduce cu până la 70% crizele migrenoase, unul dintre motive fiind concentraţia mare de hormoni în sânge. Dimpotrivă, la unele femei, migrenele puternice apar prima dată în sarcină. Este important de reţinut că gravidele nu trebuie să ia la întâmplare (ci doar la recomandarea medicului) medicamente contra durerii, pentru că pot dăuna fătului.  

8 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Cum le tratezi 

În durerile uşoare şi moderate se pot lua: aspirină, paracetamol sau ibuprofen. Când durerile sunt puternice, se recomandă codeina, în combinaţie cu paracetamol sau aspirină. Nu abuza de pastile! Dacă iei lunar peste 10 medicamente contra durerii de cap, trei luni consecutiv, durerea se poate croniciza. Medicii numesc acest tip de durere cefalee de abuz medicamentos. 

Migrena şi cefaleea de tensiune sunt principalele tipuri de dureri de cap care apar la femei. 

medic specialist neurolog, Clinica Neoroaxis, Bucureşti

Până la 75% dintre adulţii din toată lumea se confruntă cu o durere de cap în fiecare an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Putem vorbi de o proporţie mai mare a femeilor care suferă de dureri de cap, în urma modificărilor hormonale prin care trec pe parcursul vieţii (perioada de menstruaţie, sarcină, menopauză şi în unele cazuri, ca efect secundar la prescripţia de contraceptive).  

Durerea de cap este un simptom, prin urmare poate să fie semnalul unei afecţiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica şi prezenţa unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sânge în creier, care poate să provoace accident vascular cerebral. Cât timp nu este secundară, durerea de cap poate fi provocată de factori precum anxietatea, un tipar disfuncţional de somn/alimentaţie, activitate fizică intensă, deshidratare. Nu există un profil general pentru durerea de cap, depinde de starea de sănătate a fiecărei persoane în parte.  

  Recente

sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg