Durerile menstruale: de ce apar şi ce poţi face pentru a le calma

1 shutterstock 1387357781 jpg jpeg

Dismenoreea, adică durerile care însoţesc ciclul menstrual, apar la multe femei, mai exact la 50 – 80% dintre ele. Crampele specifice acestei perioade sunt mai puternice în primele 24 de ore de la debutul ciclului menstrual şi, de obicei, se reduc după 1-2 zile. Iată de ce apar şi câteva măsuri care ajută la reducerea intensităţii lor!

Contracţiile uterului necesare pentru eliminarea ciclului menstrual sunt responsabile, în principal, de apariţia durerilor pelviene şi lombare. Pentru unele femei, durerile care însoţesc ciclul menstrual sunt foarte intense, dismenoreea fiind cauză importantă de absenteism şcolar şi profesional, informează aufeminin.com.

Dismenoreea este clasificată în: primară (apare în adolescenţă şi este, de obicei, lipsită de gravitate) şi secundară (survine la vârsta adultă  şi poate fi asociată cu unele afecţiuni).

Durata dismenoreei variază de la o femeie la alta. La unele durează 1-2 zile, la altele se poate menţine pe toată durata ciclului menstrual. Şi intensitatea simptomelor poate varia de la caz la caz. În principal, durerile menstruale apar în regiunea pelviană şi pot iradia în zona lombară. La unele femei, în afară de aceste simptome mai pot apărea vărsături, ameţeli, scăderea tensiunii şi durerile de cap.

Pot fi cauzate de endometrioză

Dismenoreea primară, care poate să apară după câteva luni de la instalarea primului ciclu menstrual, este, în general, lipsită de gravitate, fiind cauzată de modificările care au loc în organism în timpul ciclului menstrual (excesul de prostaglandine produse de mucoasa uterină în momentul eliminării menstruaţiei). În dismenoreea secundară, cauzele pot fi: endometrioza, fibromul uterin, polipii uterini, steriletul.

Ce tratamente ajută la calmarea crampelor menstruale

„Dismenoreea se caracterizează prin trei aspecte: contracţie uterină, inflamaţie şi durere”, explică dr. Odile Bagot, specialist obstetrică-ginecologie. Astfel, tratamentul eficace pentru a atenua durerile menstruale este reprezentat de: un medicament antispastic (spasmolitic) contra contracţiilor, un antiinflamator (ibuprofen) pentru a calma inflamaţia şi un medicament antalgic (paracetamol) pentru a reduce durerea.

Alte măsuri care s-au dovedit eficiente în calmarea durerilor sunt: o sursă de căldură amplasată pe abdoment (o sticlă cu apă caldă), masajul spatelui, yoga, activităţile relaxante. În timpul ciclurilor menstruale dureroase se recomandă reducerea consumului de cafea, de dulciuri, de grăsimi şi de alcool. În schimb, este bine să se consume alimente care conţin acizi graşi Omega-3 (somon, macrou), magneziu (nuci, migdale, linte, legume verzi) şi vitamina B6 (carne de curcan, cereale intergrale, gălbenuş, fasole, banane).



Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg