Efectele cancerului asupra îngrijitorilor persoanelor bolnave: insomnii, depresie şi izolare

1 shutterstock 569029882 jpg jpeg

Că este vorba de mamă, soţ sau copil, îngrijirea unei persoane cu cancer nu este o sarcina uşoară şi de multe ori duce la stres, epuizare şi chiar depresie. Pe de altă parte, fără suportul fizic şi, mai ales, emoţional al familiei şi prietenilor, pacientul cu cancer tinde să renunţe la luptă.

Grija pentru o persoană care suferă de cancer este o dovadă de iubire, dar în acelaşi timp, este foarte dificilă. Diagnosticul este înfricoşător în special pentru pacient, dar şi pentru cei de lângă el. Cei apropiaţi îl ajută să îşi ia tratamentele, îi oferă sprijin şi încurajare, ajută la gestionarea simptomelor şi efectelor secundare, merge cu acesta la controale şi tratamente. De asemenea, se implică adesea în hrănirea pacientului şi îngrijirea lui personală. Toate aste sunt epuizante, pot crea stres şi  chiar depresie.

Provocări emoţionale

Îngrijirea poate fi copleşitoare, iar aparţinătorii sunt expuşi riscului de probleme fizice şi psihice, ce pot avea un impact negativ asupra propriei sănătăţi. În plus, sunt expuşi unui risc mare de depresie şi anxietate. Suferă adesea de insomnii şi stres sever. În timp, îngrijitorii încep să aibă mai puţin timp pentru viaţă personală şi restul familiei, dificultăţi la locul de muncă, stres financiar şi încep să se simtă tot mai singuri şi izolaţi.

Practic, ei luptă împreună cu bolnavul împotriva cancerului. Şi cu cât boala este mai avansată şi mai greu de gestionat, cu atât mai greu este să-şi ţină sub control emoţiile. Astfel, poate creşte riscul de depresie. Aparţinătorii se pot confrunta cu probleme de somn, anxietate, teamă intensă de cancer şi sentimente de singurătate şi neajutorare. Riscul este mai mare in rândul femeilor, mai ales dacă vorbim şi de probleme medicale existente şi predispoziţie spre depresie. De asemenea, riscul depinde de şansele de supravieţuire ale pacientului, relaţia cu el şi de gradul de independenţa al acestuia.

De aceea, este important să soliciţi ajutor la primele semne de depresie. Pot fi utile şi grupurile de suport pentru aparţinătorii pacienţilor cu cancer. Evită să te izolezi, comunică deschis despre ceea ce trăieşti şi simţi, împarte sarcini şi greutăţi şi acordă-ţi timp pentru bunăstarea fizică şi mentală.

Acceptă-ţi sentimentele

Este important să îţi accepţi trăirile, să îţi înţelegi sentimentele şi să le dai frâu liber. Cu siguranţă trăieşti un amalgam de emoţii şi nu există un mod corect de a reacţiona la astfel de situaţii. Trebuie să înţelegi că tristeţea este normală dar şi să îţi dai seama dacă e depresie şi să ceri ajutor. De asemenea, furia e normală, dar nu trebuie să ducă la violenţă, panică şi nici nu trebie să o reprimi. Fii amabil şi răbdător cu tine însuţi.

Mulţi aparţinători au atacuri ocazionale de furie sau frustrare şi atunci se simt vinovaţi pentru că au aceste sentimente. Încearcă să găseşti modalităţi pozitive de a face faţă acestor sentimente dificile. Ai putea, de exemplu, să vorbeşti cu cineva drag despre asta, să faci mişcare, să meditezi sau să scrii într-un jurnal ceea ce simţi.

În plus, este bine să păstrezi o relaţie cât mai optimistă cu pacientul, să faceţi, în limita posibilităţilor, activităţi plăcute împreună. Comunicare dintre voi este importantă. Îi poţi împărtâşi ceea ce simţi, dar fără să-l faci să se simtă vinovat pentru timpul pe care i-l acorzi. De asemenea, nu evita să soliciţi ajutorul şi altor membri ai familiei sau chiar prieteni apropiaţi.