Flori care ţin insectele departe. Înfrumuseţează locuinţa şi te scapă de „micii musafiri nepoftiţi‟

7 galbenele jpg jpeg

În această perioadă a verii, muştele şi ţânţarii ne dau mari bătăi de cap. Pe lângă faptul că aceste insecte sunt gălăgioase, ele ne pot înţepa, iar muşcătura lor poate fi şi periculoasă. Dacă te gândeşti cum să scapi de această problemă, apelează la soluţia salvatoare: plantează-ţi flori antiinsecte!

Uită de soluţiile chimice care pot pune în pericol sănătatea familiei! Există câteva metode naturiste care te pot ajuta să scapi de muşte şi de ţânţari pe timp de vară. Pe lângă faptul că îţi pot infrumuseţa locuinţa, anumite plante şi flori au puterea de a curăţa aerul şi totodată te pot ajuta să stai liniştit că insectele vor fi departe de casa ta. Iată 5 plante care au puterea de a înlătura aceşti „musafiri nepoftiţi‟ ai verii!

1. Crizantemele

Le vezi des în multe locuinţe, însă poate nu ştiai că aceste flori frumoase au şi o mare putere de respingere a insectelor. Aceste plante produc o substanţă numită piretrină, substanţă care nu este suportată de muşte sau de ţânţari. Poţi planta aceste flori în grădină sau în ghiveci pur şi simplu, alături de alte plante sau îi poţi smulge florile, pe care ulterior le poţi fierbe, iar apa parfumată rezultată o poţi stropi pe haine sau pe suprafeţe. 

2. Gălbenelele

stanga
dreapta
6 crizanteme jpg jpeg
4 ageratum jpg jpeg
3 vetrice jpg jpeg
8 lavanda jpg jpeg

Atunci când te gândeşti la beneficiile gălbenelelor, cu siguranţă te duci cu gândul la renumitul ceai sau la siropul de gălbenele, cu rol purificator pentru organism. Secretul gălbenelelor este că acestea acţionează şi ca un spray anti-insecte! La fel ca în cazul crizantemelor, gălbenelele produc piretrină şi acţionează la fel. Amestecă o cană de flori de gălbenele şi o cană de apă şi lasă amestecul timp de 2 zile într-un loc răcoros şi întunecat, agitându-l ocazional. După acest timp, strecoară amestecul, iar soluţia rezultată pune-o într-o sticlă pulverizatoare şi foloseşte-o când „musafirii nepoftiţi‟ îşi fac simţită prezenţa.

3. Ageratum (Pufuleţii)

Ageratum (pufuleţii) este planta de culoare mov sau albastru, care se cultivă anual şi care poate fi plantată fie în ghiveci, fie direct în sol. Ageratum mai este cunoscută şi sub numele de „pufuleţi‟, este parfumată şi este recomandată ca un produs anti-ţânţari, datorită unui compus numit cumarină, care respinge insectele.

4. Vetrice

O vedem des pe lângă drumuri, în zonele de şes şi de deal, însă puţine persoane îi cunosc proprietăţile. Vetrice se foloseşte atât ca uz intern, în caz de probleme renale sau boli de stomac şi ca uz extern pentru a scăpa de mătreaţă sau de durerile luxaţiilor. Totodată, la fel ca în cazul plantei ageratum, vetrice conţine cumarină, substanţă care ţine ţânţarii la distanţă în mod natural, fără chimicale. Aşadar, dacă îţi doreşti să ţii departe ţânţarii în mod natural, trebuie doar să plantezi această planta, care va creşte frumos, fără prea mari pretenţii.

5. Lavanda

Lavanda te protejează de atacul ţânţarilor şi ţine muştele zgomotoase la distanţă. Această plantă conţine un compus numit linalool, care acţionează precum un insecticid. Pur şi simplu poţi pune o mână de lavandă într-o sticlă pulverizatoare umplută cu apă, iar compoziţia rezultată o poţi stropi pe piele sau pe mobilier. Totodată, împotriva moliilor, poţi pune săculeţi cu lavandă în dulap sau în locurile închise din casă.

Sursă foto: Shutterstock