Gripa şi virozele în sarcină

2 gripa insarcinanans jpg jpeg

Chiar dacă toamna ne mai răsfaţă, totuşi, cu temperaturi peste cele normale, sezonul (cu adevărat) rece bate la uşă. Ştii ce urmează, nu? Guturai, viroză, gripă. Ne descurcăm, nu-i asta problema. Problema este pentru femeile însărcinate, care trebuie să se protejeze cu cea mai mare atenţie, tocmai pentru că nu le este permisă administrarea de medicamente în această perioadă.

Imunitatea unei femei însărcinate este considerabil mai scăzută, motiv pentru care ea este mult mai vulnerabilă în faţa infecţiilor. Din păcate, în această perioadă ea nu are voie să folosească medicamente pentru a se trata. Ce are de făcut în această situaţie? Sfaturile dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate sunt cu adevărat preţioase în acest context.

Dacă este vorba despre răceală, lucrurile stau cât de cât bine. Asta pentru că răceala poate fi combătută şi fără medicamente, dacă se manifestă într-o formă uşoară. Fiind de natură virală, răceala trece de la sine, neplăcute fiind doar simptomele, care pot fi ameliorate şi prin metode blânde, inofensive pentru bebeluşul din burtică.

„O răceală vine însoţită, în primul rând, de congestie nazală, pe care o puteţi reduce folosind ser fiziologic, spray pe bază de apă de mare sau inhalaţii la care folosiţi ulei esenţial de eucalipt. Celălalt simptom, mai neplăcut decât congestia nazală, îl reprezintă durerea în gât. Din fericire, o puteţi combate consumând ceaiuri calde cu/şi miere cu lămâie. Şi gargara cu apă sărată funcţioneaza foarte bine”, sugerează dr. Vythoulkas.

În caz de îmbolnăvire cu gripă lucrurile sunt ceva mai complicate, în sensul că există riscul unor complicaţii precum pneumonia, insuficienţa respiratorie, avortul spontan sau travaliul prematur. De aceea profesioniştii din sănătate insistă asupra uriaşului avantaj pe care îl reprezintă vaccinarea antigripală. Vaccinul este cu virus inactivat, aşa că efectele secundare sunt minime.

Un alt avantaj este acela că, administrat în trimestrul trei de sarcină, va transfera transplacentar anticorpii şi fătului, asigurându-i protecţie împotriva gripei, după naştere, până la vârsta de şase luni.

Totuşi, dacă gravida nu este vaccinată şi se îmbolnăveşte de gripă, odihna şi un consum crescut de lichide ar putea face ca în şapte zile să treacă episodul gripal. Asta în cazul în care este vorba despre o formă uşoară.

Însă dacă este vorba de o gripă severă, ea va trebui să se adreseze de urgenţă medicului. În sarcină, febra mare poate afecta grav sănătatea fătului, în discuţie intrând inclusiv defectele congenitale.

Pentru a preveni îmbolnăvirile, dr. Andreas Vythoulkas recomandă gravidelor întărirea sistemului imunitar printr-o alimentaţie bogată în legume şi fructe, administrarea de vitamina C, diminuarea consumului de cofeină în favoarea ceaiurilor şi sucurilor naturale, renunţarea la fumat şi activitate fizică moderată.

Important mai este şi mediul în care stă gravida. Camera trebuie să fie bine aerisită, temperatura să fie una echilibrată, fără exagerări, iar umiditatea scăzută.

Sursă imagine: magicmaman.comRecente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg