Iei liftul, dar nu şi COVID-19. Cum te fereşti de cel mai de temut virus de pe Glob

1 shutterstock 1732016947 jpg jpeg

Dacă nu poţi evita folosirea liftului la serviciu, la metrou sau la bloc ai nevoie să te înarmezi cu o mască de protecţie şi cu un dezinfectant de mâini ca să nu cobori la etajul dorit de mână cu coronavirusul. Îţi mai dăm şi alte trucuri de aplicat ca să fii în siguranţă.

Evită să atingi butoanele cu vârfurile degetelor

O idee bună ar fi să foloseşti mănuşi, dar ajută şi să-ţi foloseşti cotul, încheieturile degetelor sau a mâinii. Mănuşile de unică folosinţă sunt eficiente dacă ai grijă să nu-ţi atingi faţa până nu le-ai îndepărtat şi nu ţi-ai curăţat mâinile cu apă şi săpun ori cu un dezinfectant. Dacă atingi butoanele cu cotul, la spălarea mâinilor insist şi în zona cotului sau pune-ţi bluza cu mânecă lungă la spălat.

Pont

Cum să îndepărtezi mănuşile de unică folosinţă

- prinzi cu mâna dreaptă un pliu din palma mâinii stângi

- scoţi mănuşa de pe mâna stângă şi o cuprinzi cu mâna dreaptă

- introduci un deget de la mâna stânga pe sub mănuşa de pe mâna dreaptă

- scoţi mănuşa de la mâna dreaptă rulând­-o şi peste cea din palmă

- arunci mănuşile într-un coş de gunoi cu capac

- te speli pe mâini cu apă şi săpun

Nu vorbi

Oricât de nepoliticos ar fi să nu schimbi o vorbă cu vreun coleg sau vecin cu care te intersectezi în lift, evită să vorbeşti. Virusul poate fi răspândit mai uşor de un purtător dacă acesta vorbeşte tare. Din păcate, situaţia actuală a impus noi reguli de bună purtare, deci este chiar indicat să aştepţi în tăcere să se deschidă uşile litfului la etajul dorit.

Foloseşte o mască de protecţie

Cea mai bună metodă de a te feri de o eventuală infecţie cu SARS-CoV-2 este să porţi corect masca de protecţie. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul, în caz contrar este ineficientă. Orice mască este bună decât să nu porţi niciuna mai ales în locuri aglomerate, chiar şi în exterior, cu atât mai mult într-un lift unde nu poţi păstra distanţa de 1-2 metri faţă de ceilalţi.

Aşteaptă un alt lift dacă este prea aglomerat

Timpul ne presează pe toţi, dar când vine vorba de protecţia în faţa unui adversar precum boala COVID-19 nimic nu este mai valoros decât sănătatea noastră. Prin urmare, dacă eşti în situaţia de a urca într-un lift cu multe persoane aşteaptă unul mai liber pentru a fi sigură că nu te stai prea aproape de nimeni.

@shutterstock