Ce alimente să consumi când eşti obosit. Lasă cafeaua!

2 oboseala 1 jpg jpeg

Eşti atât de obosit încât nu mai poţi face faţă sarcinilor de zi cu zi, iar primul lucru pe care îl faci este să bei o cafea. Sau un energizant. Mare greşeală! Există câteva alimente care reduc oboseala, însă nu sunt nicidecum cele la care te gândeşti.;

Evită mesele copioase

Ţi s-a întâmplat vreodată să te simţi mai obosit după masă? Acest lucru se datorează faptului că organismul îşi foloseşte mare parte din energie pentru a digera acea masă, în loc să o utilizeze pentru restul corpului.

Aşadar, alege porţii mai mici şi mai dese, în locul unei mese copioase. În acest fel, corpul rămâne alimentat pe tot parcursul zilei, însă nu consumă atâta energie. 

Spune NU cafelei şi băuturilor energizante

Primul instinct atunci când te simţii obosit este să bei o cafea sau o băutură energizantă. Însă te păcăleşti! Cofeina poate avea beneficii pentru sănătate dacă este consumată în mod moderat. 

Deşi oferă un impuls pe termen scurt, această nu îi da în realitate organismului energie. Primele guri dintr-o ceaşcă de cafea pot da o senzaţie de vigilenţa, dar fără o masă sănătoasă nivelurile de energie scad dramatic. Înlocuieşte aceste băuturi cu apa.

Fără fast-food sau mâncăruri procesate

Un hamburger pare o idee bună pentru masa de prânz, mai ales dacă eşti pe fugă, însă trebuie să ştii că pe lângă indicele caloric extrem de mare, nu-ţi aduce nimic altceva. 

Alimentele procesate, precum bomboanele, mâncarea de tip fast-food, mâncarea la conservă sau cea ambalată, sunt sărăcite de substanţe nutritive pentru a rezistă mai mult timp.

Consumă multe fructe

Cu un conţinut ridicat de vitamine şi antioxidanţi, fructele sunt alegerea potrivită când vine vorba de o "doză” de energie. În special pentru faptul că pot fi păstrate uşor pentru perioade scurte de timp.

Bananele, merele şi citricele poate reprezenta varianta ideală de desert energizant. 

Alimente care te scapă de oboseală

Vestea bună este că starea de moleşeală se reduce şi dacă incluzi în dietă anumite alimente ce au efect energizant asupra organismului. Printre acestea se numără: ovăzul, seminţele de chia, cartofii dulci, cerealele integrale, seminţele şi nucile şi alimentele ce conţin proteine slabe (peştele, puiul etc.)

Sursă: sfatulmedicului.ro