În sensul acelor de ceas sau contra lor?

3 pexels photo 2182727 jpg jpeg

Sensul acelor de ceas a început să aibă sens atunci când s-a găsit un sens şi pentru ceasuri. Acum aceste aparate urmează în mod tradiţional sensul de rotaţie spre dreapta-stânga pentru că acesta era specific pentru predecesorului lor: ceasul solar. Ceasul cu braţe au fost construit prima dată în emisfera nordică şi a fost făcut să funcţioneze ca un cadran solar orizontal.

Pentru că a devenit din start cel mai important măsurător şi indicator al timpului, oamenii au început să îl folosească drept sursă de inspiraţie şi pentru activităţile cu care îşi ocupau timpul.

Ar putea exista şi o explicaţie simbolică pentru care direcţia acelor de ceas este cea mai frecventă alegere în multe dintre activităţi şi procese. Locuitorii planetei au conştientizat faptul că timpul se scurge mereu înainte şi niciodată înapoi, dominat fiind de legea entropiei şi au hotărât astfel să opteze indiferent de circumstanţe pentru un curs natural de desfăşurare al lucrurilor. Viaţa în sine este un fenomen anti-entropic, adică involuntar ne îndreptăm spre dezordine, echivalentă cu îmbătrânirea, cu reducerea resurselor de energie. Subconştientul uman a asimilat această informaţie, a acceptat ireversibilul şi a găsit un sens care să îi indice încotro se îndreaptă.

Sensul acelor de ceas este întâlnit până şi în cele mai banale activităţi, precum prepararea maionezei sau în construirea maşinăriilor care ne fac viaţa mai uşoară, ca maşina de spălat, pentru care, însă, modernizarea a adus mici schimbări. O activitate care combină cele două direcţii este folosirea unui hula hoop. Rotirea corectă a acestui obiect presupune susţinerea sa cu ambele mâini la nivelul taliei, astfel încât să se aşeze pe partea inferioară a spatelui. Pentru a da un prim impuls, trebuie să roteşti partea superioară a corpului într-o direcţie şi să împingi încă o dată în direcţia opusă. În acest fel, ar trebui să înceapă să se rotească în jurul taliei.

Majoritatea jocurilor de cărţi, mai mult sau mai puţin populare, precum şi jocurile de societate şi sporturile de echipă se joacă într-o rotaţie în sensul acelor de ceasornic în ţările occidentale şi America Latină, excluzând posibilitatea direcţiei opuse. De asemenea, atunci când au loc discuţii organizate, iar participanţii se aşază într-un cerc, ordinea exprimării opiniilor tinde să fie în sensul acelor de ceasornic, chiar dacă nu există nicio regulă care impune acest lucru. Nu este ceva care se respectă cu stricteţe, ca în cazul jocurilor. Nimeni nu va obiecta dacă sensul va devia. Dintre sporturile de echipă, jocul de baseball se joacă în sens invers acelor de ceasornic.

Piuliţele, şuruburile, capacele sticlelor şi borcanelor sunt strânse în sensul acelor de ceasornic şi slăbite în sens invers. Aproape toate obiectele filetate respectă această regulă, cu excepţia câtorva, special create pentru stângaci. Motivul standardului în sensul acelor de ceasornic este că supinaţia braţului, care este folosită de un dreptaci la strângere, este, în general, mai puternică decât pronaţia utilizată pentru a slăbi. Uneori, sensul invers acelor de ceasornic este folosit dintr-un motiv special. De exemplu, unele maşini şi camioane mai vechi aveau piuliţe dreptace pe roţile din dreapta şi piuliţe stângace pe roţile din stânga, astfel încât, pe măsură ce vehiculul se mişca înainte, piuliţele tindeau să se strângă mai degrabă decât să se slăbească. Pentru pedalele de bicicletă, cea din stânga trebuie să fie filetată invers pentru a preveni deşurubarea în timpul utilizării. Unele racorduri de gaz sunt stângace pentru a preveni conexiunile greşite dezastruoase; fittingurile pentru oxigen sunt dreptace, dar acetilena, propanul şi alte gaze inflamabile se disting în mod inconfundabil prin fitingurile stângace.

Majoritatea stângacilor preferă să deseneze cercuri şi să circule în clădiri în sensul acelor de ceasornic, în timp ce majoritatea dreptacilor preferă să deseneze cercuri şi să circule în clădiri în sensul invers al acelor de ceasornic. Conform unei teorii formulate, aceste obiceiuri rezultă din dominanţa emisferelor cerebrale, dar cercetările efectuate arată o corelaţie redusă în această privinţă şi le pun în schimb pe seama mecanicii musculare.

Termenii „în sensul” şi „contra acelor de ceas” pot fi aplicaţi unei mişcări de rotaţie numai după ce este specificată o parte a planului de rotaţie, din care se observă rotaţia. De exemplu, rotaţia zilnică a Pământului este în sensul acelor de ceas atunci când este privită de deasupra Polului Sud şi în sens invers acelor de ceas atunci când este privită de deasupra Polului Nord (considerând că „deasupra unui punct” este definit ca „mai departe de centrul pământului şi de pe aceeaşi rază). Cu acest aspect în minte putem defini mai bine sensul în care trebuie să rotim mixerul ca să avem rezultate delicioase.

2 pexels photo 1079033 jpg jpeg


Recente

mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg