Alimente care ajută la regenerarea ficatului

1 legume shutterstock 1003950 jpg jpeg

Una dintre multiplele funcţii ale ficatului este de a transforma nutrienţii în resurse de energie, de aceea este foarte importantă alimentaţia. O dietă adecvată te scapă de complicaţiile nedorite şi ajută la detoxifierea organismului.

Iată care sunt cele mai importante alimente cu efecte benefice asupra ficatului.

Legumele, mai ales cele cu rol dezinfectant, cum sunt varza, conopida, spanacul, broccoli, ceapa şi usturoiul proaspete ajută la regenerarea ficatului. În acelaşi timp, consumul de cicoare, sparanghel şi varză Kale neutralizează substanţele chimice şi pesticidele.

De asemenea, sucul din morcovi şi spanac, precum şi cel de sfeclă roşie (diluat cu apă) ajută la digestie, susţinând funcţiile ficatului.

La capitolul fructe, portocalele şi grefele au un conţinut crescut de vitamina C, dar şi de antioxidanţi care protejează ficatul de leziuni. Fibrele solubile din grapefruit conduc la scăderea colesterolului şi facilitează arderea grăsimilor. În acelaşi timp, reduc inflamaţia şi protejează celulele ficatului.

Afinele şi coacăzele, consumate ca atare sau sub formă de sucuri, contribuie la creşterea enzimelor antioxidante.

Avocadoul ajută organismul să producă un anumit tip de antioxidant, numit „glutation”, care are rolul să filtreze componentele toxice. De asemenea, merele, bogate în pectină, ajută la detoxifiere.

Nucile conţin substanţe nutritive ca L-arginina, glutation şi acizi graşi Omega-3, acestea sprijinând funcţiile hepatice. Potrivit studiilor, fructele cu coajă lemnoasă reprezintă un grup alimentar important pentru sănătatea ficatului.

Condimentul preferat al ficatului este turmericul, un ingredient cu mare putere antioxidantă. Acesta stimulează eliberarea bilei şi creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele.

Uleiul de măsline presat la rece, consumat în cantităţi moderate, ajută la absorbţia substanţelor toxice din organism. Fiind o grăsime sănătoasă, consumul de ulei creşte fluxul de sânge şi îmbunătăţeşte nivelul enzimelor hepatice.

Pentru un ficat sănătos este bine să evitaţi consumul de alcool, de tutun sau de alimente procesate, prăjite şi bogate în zaharuri. Hidratarea joacă un rol foarte important, de aceea este recomandat consumul zilnic a cel puţin 2 litri de apă. Cafeaua poate fi înlocuită cu ceaiul de muşetel sau de galbenele.



Recente

Budinca de vanilie  Sursa foto shutterstock 1036373248 jpg
shutterstock 2281365969 jpg
Procesul creativ de la idee la un parfum unic jpg
Tradiții și tendințe în aranjamentele de flori pentru Ziua Îndrăgostiților jpg
Cannelloni umpluti  Sursa foto shutterstock 590881370 jpg
Cremsnit cu frisca  Sursa foto shutterstock 1063592393 jpg
shutterstock 635432609 jpg
ustensile bucătărie  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2470101607 jpg
Paste cu pui si ciuperci  Sursa foto shutterstock 2228548909 jpg
Infuzie slabit  Sursa foto shutterstock 2503383545 jpg
Iisus  foto   Shutterstock jpg
megahn si harry jpg
shutterstock 1780811849 jpg
shutterstock 96238280 jpg
Gripa sezoniera  3 simptome care te trimit la camera de garda  Sursa foto shutterstock 2086092904 jpg
Briose cu crema de vanilie si fistic  Sursa foto shutterstock 190481408 jpg
pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg