Băi de plante. 5 infuzii excelente pentru igiena intimă

băi de plante jpeg

Dezechilibrele florei vaginale se produc cu multă uşurinţă într-o zonă atât de sensibilă. Însă, ca sănătatea genitală să nu fie afectată, poţi beneficia oricând de puterea vindecătoare a unor băi de plante medicinale.

1. Băi de plante - Gălbenelele ameliorează iritaţiile

simeon stalpnicul png

Săpunurile şi anumite geluri de igienă intimă au în componenţa lor substanţe ce pot irita pielea din zonele intime. Gălbenelele sunt „medicamentul“-minune al naturii,având proprietăţi antiinflamatoare şi de calmare a mâncărimii. Ca adjuvant în medicina clasică,infuzia de gălbenele ameliorează micozele şi are rol antiseptic la nivel vaginal.

Băi de plante - Cum se prepară: Spălăturile se realizează cu ceai de gălbenele. Florile se fierb 30 de minute şi se toarnă peste apa din cadă. Stai în apă 15 minute şi vei simţi efectele binefăcătoare.

2. Pelinul combate senzaţia de uscăciune

simeon stalpnicul png

Deşi s-ar putea să fii reticentă în privinţa unor băi de plante cu pelin - întrucât pelinul este cunoscut ca fiind amar - sub formă de baie este deosebit de eficient dacă flora vaginală are tendinţă de uscare. Mucoasa vaginală are rolul de-a împiedica pătrunderea bacteriilor dăunătoare responsabile de apariţia unor eventuale afecţiuni. Pelinul ajută la menţinerea umidităţii în zona intimă,în cazul în care aceasta este excesiv de uscată,dar în acelaşi timp contribuie şi la vindecarea mai rapidă a vaginitei sau a candidozei.

Cum se prepară infuzia din astfel de plante medicinale: Ai nevoie de o mână de flori şi frunze din vârful plantei pe care le pui la infuzat într-un litru de apă fierbinte 15 minute. Strecoară amestecul şi fă spălături locale în fiecare seară,o săptămână.

3. Băi de plante - Coada-calului are efect cicatrizant

În cazul rănilor din zona intimă,ai nevoie de băi de plante cu caracteristici antiseptice şi antiinflamatoare,iar barba-ursului – după denumirea populară – este una dintre cele mai benefice. Efectul ei este la fel de benefic şi în cazul infecţiilor urinare.

Cum se prepară:Partea aeriană a plantei se mărunţeşte şi se ţine în apă clocotită 10 minute. Se strecoară şi se fac băi de şezut,insistându-se pe zonele afectate.

4. Creţişoara „vine de hac“ problemelor  menstruale

simeon stalpnicul png

Cunoscută în popor şi sub numele de brumărie,este un adevărat elixir al sănătăţii,având proprietăţi antihemoragice şi analgezice,combătând neplăcutele efecte ale simptomului premenstrual. Astfel de băi de plante calmează crampele musculare şi diminuează sângerările menstruale abundente.

Cum se prepară:Pentru uz extern,infuzia de creţişoară poate avea un efect imediat şi eficient. Şase linguri de frunze uscate se lasă la macerat 8 ore într-o cană cu apă. Se strecoară şi se pun la frigider. Frunzele filtrate se opăresc în 250 ml de apă şi se trec printr-o sită. Se combină produsul macerat cu infuzia obţinută şi se foloseşte la spălături locale.

5. Băi de plante - Coada-şoricelului previne înmulţirea bacteriilor

simeon stalpnicul png

Infecţiile vaginale sunt cauzate în mare parte de bacterii. Dacă suferi des de astfel de neplăceri,este bine să faci spălături vaginale,cu rol preventiv. Frunzele de coada-şoricelului sunt cele mai

indicate în oprirea acţiunii bacteriilor,întrucât acţionează ca un antibiotic natural. De asemenea,sunt recomandate şi pentru a domoli hemoragiile genitale.

Băi de plante - Cum  se prepară: Frunzele uscate se fierb 15 minute într-un litru de apă. Se adaugă puţină apă rece şi se fac băi de şezut până la ameliorarea simptomelor.