Beneficiile dafinului asupra sănătăţii

Fiecare gospodină are în cămară plicuri cu condimente pe care le foloseşte ca să dea aromă bucatelor. Multe din plantele aşa de bine mirositoare au însă, pe lângă rolul lor în bucătărie, valoare de medicament. Iar premiantul întâi este dafinul.
Terapie si magie
Când auzim cuvântul laur,îl asociem imediat cu coroanele care li se puneau pe frunte,în Roma şi Grecia antică,personalităţilor de excepţie:câştigătorii de olimpiade,vitejii din războaie,filozofi şi poeţi. Întemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui printre medicamente. Hipocrate descrie frunzele şi seminţele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epidemiilor de holeră şi de malarie,în tratarea dizenteriei şi a litiazei renale,pentru diminuarea durerilor în timpul naşterii. Avicena considera dafinul unul din cele mai eficiente leacuri în cazuri de dureri în articulaţii,apnee,dar şi încordare nervoasă. Scoarţa şi seminţele le folosea în tratarea colecistitei şi a nisipului în vezica urinară. Galenus ştia că toate părţile plantei au efecte antiseptice,antimicrobiene şi de calmare. Calităţile lui gastronomice au fost descoperite mai târziu,după apariţia în Franţa,în anul 1652,a unei cărţi scrise de bucătarul personal al Mariei de Medici,care ridica în slăvi condimentul cel aromat.
Preparate din foi de dafin
Uleiul de dafin
Mod de preparare:se râşnesc sau se sfărâmă 10 g frunze de dafin (proaspete – 30 g),se amestecă cu 1 pahar de ulei vegetal nerafinat (de in,porumb sau floarea-soarelui),sau cu unt de casă (se poate şi cu osânză topită),se pune la macerat timp de o săptămână,într-un loc fără lumină,apoi se strecoară. O metodă mai rapidă:se ţine castronelul cu 500 ml de ulei şi 90 de frunzuliţe sfărâmate,acoperit cu capac,pe baie de aburi timp de 3 ore.
Află de AICI ce afecţiuni vindecă tratamentele pe bază de foi de dafin!