Ce boli tratezi cu coaja fructelor

1 71670 original jpg jpeg

Dacă ai obiceiul să cureţi coaja fructelor înaite să le mănănci, este timpul să te gândeşti de două ori înainte de a o face. Este o sursă importantă de vitamine, minerale şi antioxidaţi - un adevărat medicament natural.

Coaja perelor scade glicemia

Aromatele pere sunt pline de vitamine şi minerale. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Iowa,SUA,pentru a beneficia din plin de nutrimenţi,nu le curăţa de coajă. Cea mai mare cantitate de antioxidanţi şi peste jumătate din conţinutul de vitamina C,potasiu şi magneziu se găsesc în coaja perelor. Este bogată şi în fi­bre care reglează tranzitul intestinal şi scad glicemia – lucru benefic în cazul diabeticilor şi persoanelor cu suferinţe gastrointestinale.

Mască pentru podoaba capilară

Coaja perelor este de folos pentru întărirea firului de păr:prepari o mască dintr-o pară dată pe răzătoare,două linguri de oţet din vin şi puţină apă. Amesteci şi aplici masca pe păr,cu jumătate de oră înainte să te speli pe cap.

Coaja de mere protejează sistemul nervos

Un măr de mărime medie are o treime din vitamine şi minerale stocate în coajă. Învelişul mărului conţine şi 5% din doza zilnică recomandată de vitamina K,precum şi o cantitate importantă de quercitină,care este un protector al plămânilor şi al sistemului nervos. Merele nedescojite,date pe răzătoare,inhibă dezvoltarea celulelor canceroase şi înmulţirea acestora. Acest beneficiu se datorează compuşilor din coajă numiţi triterpenoide.

Ceai contra insomniei

Ai nevoie de două linguri de coji de mere tocate mărunt,peste care pui o cană cu apă fierbinte. Laşi să se infuzeze un sfert de oră. Se bea cu una,două ore înainte de culcare. Poţi îndulci  cu o linguriţă de miere.

INFO

Coaja merelor conţine acid ursolic,substanţă care scade riscul obezităţii şi ajută la dezvoltarea musculaturii.

Coaja gutuilor,remediu în anemie

Coaja gutuilor conţine complexul de vitamine B,vitaminele A,C şi E,minerale precum fosfor,calciu,fier,sodiu,potasiu. Gutuile,mâncate cu tot cu coajă,sunt utile în caz de anemie,lipsa poftei de mâncare şi pentru combaterea senzaţiei de greaţă. Poţi consuma fructele sub formă de salată,alături de mere,morcov şi miere,fiind un bun un bun stimulent al digestiei.

Ceai constra gastritei

Foloseşti o mână de coji de gutui în 400 ml de apă şi laşi să fiarbă 5 minute. Bei de două ori pe zi,înainte de masă. Cura se ţine două săptămâni. Lichidul ajută şi la calmarea durerilor,în caz de gastrită şi ulcer.

Coaja strugurilor,soluţia antiîmbătrânire

Coaja strugurilor,în special a celor roşii,este bogată în resveratrol,antioxidantul care împiedică îmbătrânirea prematură şi are proprietăţi anticancerigene. Dacă suferi de constipaţie,bea zilnic două căni cu suc de struguri nedescojiţi,până la ameliorarea problemei. Sucul este util şi în caz de anemie,dar şi contra răcelii şi gripei. Flavonoizii care se găsesc în coaja strugurilor roşii ajută la reglarea colesterolului,cât şi la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge.

Mască pentru ten

Pentru combaterea ridurilor şi redarea elasticităţii pielii poţi folosi o mască cu struguri,preparată chiar la tine în casă. Zdrobeşti boabele de la un ciorchine de strugure de mărime potrivită,după care le pui într-un bol. Amesteci bine cu două linguri de iaurt gras şi o linguriţă de miere,după care te dai  pe faţă şi pe gât. Laşi să acţioneze zece minute,după care te clăteşti bine,cu apă călduţă.

Trucul Click!pentru femei

O cană cu suc proaspăt de boabe de struguri este de ajutor în combaterea oboselii.