Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic seminţe de in

1 seminte de in jpg jpeg

Inul este de multă vreme considerat un aliment benefic şi este folosit în mod tradiţional în produse de; brutărie şi cereale. În ultimii ani, seminţele de in au câştigat tot mai multă faimă, aestea fiind utilizate în numeroae produse dedicate curăţării colonului, dar şi sub formă de pudră alături de alte superalimente. 

Principalele calităţi nutriţionale ale seminţelor de in (20 de grame, adică aproximativ două linguri de seminţe):

seminte de in proprietati jpg jpeg

Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi seminţe de in zilnic:

Previne cancerul de sân

Pe lângă proteine, acizi graşi şi fibre alimentare, seminţele de in mai conţin o substanţă care le confirmă statutul de seminţe-minune: lignina. Această substanţă este capabilă să neutralizeze o mare parte din radicalii liberi din organism. Deşi se găseşte în mai multe plante, seminţele de in se numără printre cele mai bune surse de lignină (0,3 grame de lignină la 100 de grame de seminţe).

Studiile recente sugerează că seminţele de in reduce riscul de a dezvolta cancer la sân şi colon. Potrivit unei cercetări realizată pe 6.000 de femei, cele care au consumat regulat seminţe de in au prezentat un risc mai scăzut de a dezvolta celule canceroase decât cele care nu au inclus aceste seminţe în dieta lor.

Scade colesterolul "rău"

Semintele de in sunt cea mai importantaă sursă vegetală de acid alfa-linoleic, substanţă din familia acizilor graşi Omega-3, cu rol important în scăderea nivelului colesterolului rău.

O varietate de studii au confirmat capacitatea seminţelor de in de a echilibra nivelul zahărului din sânge mai ales în cazul femeilor şi bărbaţilor supraponderali şi obezi cu aşa-numitul „prediabet“. Condiţia este, însă, consumul zilnic al acestor seminţe.   

Îmbunătăţeşte digestia

O ligurinţă de seminţe de in conţine aproximativ 3 grame de fibre, adică undeva între 8 şi 12% din doza recomandată zilnic. Fibrele îmbunătăţesc digestia şi echilibrează nivelul de colesterol şi zahăr din sânge.

Seminţele de in sunt uşor laxative, fiind folosite pentru tratarea pe termen lung a constipaţiei şi a bolilor colonului. Acestea conţin mucilagiu, ce căptuşeşte şi calmează mucoasele iritate ale sistemului digestiv.

Sursă: adevarul.ro, csid.ro / Foto: brightside.me