Cel mai puternic remediu împotriva oboselii şi a colesterolului rău

1 85098 original jpg jpeg

Bamele sau okra, aşa cum mai este cunoscută, este o plantă cu fructe comestibile, o legumă minunată. Este perfectă dacă doreşti să-ţi vindeci corpul prin dietă. Aflăm care sunt proprietăţile medicinale ale bamei.

Ce sunt bamele?

Bama (sau Okra, cum este cunoscută în vest) este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte bumbacul, arborele de cacao şi hibiscusul). Este o plantă anuală, care creşte până la 2m înălţime. Frunzele au 10–20 cm lungime şi sunt late, palmate, având 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roşie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde, cu puf, având lungimea de 8-20 cm şi conţine numeroase seminţe.

Bama este cultivată în zonele tropicale şi temperate mai calde, pentru fructele sale fibroase care au forma unor păstăi verzi cu seminţe rotunde, albe. Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 10 cm) şi mâncate ca legume. Frunzele pot fi folosite la îngroşarea supelor. 

În ţările arabe, bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume şi cu carne. De asemenea, este folosită în bucătăriile din India, Brazilia şi insulele Caraibe.

image

Reglează nivelul colesterolului din sânge 

Okra reglează nivelul colesterolului din sânge şi previne acumularea grăsimilor în organism. Această legumă miraculoasă poate scădea valorile mari ale colesterolului total şi ale trigliceridelor, ajutând, pe termen lung, la prevenirea aterosclerozei şi atacului de cord. 

Previne hemoragia şi problema oaselor fragile

Okra abundă în vitamina K, vitamina care vă poate întări sistemul osos şi ajuta la o mai bună circulaţie a sângelui. Bamele previn fracturile, osteoporoza şi sângerarea masivă în caz de leziuni. 

Accelerează sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte vederea

Bamele conţin multă vitamina A, un compus esenţial în accelerearea sistemului imunitar. Okra conferă rezistenţă organismului pentru a ţine piept infecţiilor, dar îmbunătăţeşte şi vederea. 

Citeşte şi: Mâncare de bame cu carne de vită

image

Previne gastrita

Infecţiile cu Helicobacter Pylori sunt la ordinea zilei. Această bacterie trăieşte în intestine şi poate provoca inflamaţii care duc chiar la gastrită. Okra poate distruge bacteria Helicobacter Pylori din intestine, reducând astfel riscul de gastrită. 

Okra sau bama îţi ţine poftele în frâu

Fiindcă este alcătuită din fibre, vei avea o senzaţie de saţietate, dacă o consumi. Aşadar, vei avea mai puţine pofte alimentare şi îţi vei menţine o greutate a corpului optimă. 

Te scapă de oboseală

Lumea este din ce în ce mai obosită. Dar bamele te ajută să te simţi revigorat. Seminţele conţin antioxidanţi şi polifenoli, adică mai multă energie în celulele tale. 

Menţine glicemia în limite normale

Tot seminţele de bame reduc nivelurile ridicate de glucoză din sânge, acţionând ca o insulină vegetală. Bamele sunt folosite de secole în tratarea şi prevenirea diabetului, chiar şi oamenii de ştiinţă au confirmat că ajută în tratamentul acestei boli grave.

Sursă: poatenustiai.ro / Foto: pixabay.com