Cum eviţi arsurile la stomac
Se apropie toamna, şi odată cu acest anotimp, pot apărea problemele pentru persoanele cu stomacul sensibil. Acum se pot accentua arsurile stomacale, cauzele fiind puse şi pe seama variaţiilor de temperatură, care afectează starea psihică, dar şi stomacul. Iti aratam astazi cum eviţi arsurile la stomac.
De ce apar
Acest disconfort digestiv poate apărea şi din cauza stresului sau dacă iei antibioticeori calmante,mai ales pe stomacul gol. Durerea de stomac poate fi resimţită şi după masă,în special dacă ai mâncat prea repede. Dacă fumezi,bei multă cafea sau alcool,poţi,de asemenea,să te alegi cu un astfel de disconfort.
Cum eviţi arsurile la stomac-Ţine un jurnal al alimentelor
Încearcă să te relaxezi! Dacă ai stomacul sensibil,ţine un jurnal al tuturor alimentelor consumate. Aşa,vei şti care sunt cele care-ţi provoacă starea de rău. De exemplu,există persoane care nu tolerează legumele acide,precum roşiile sau castraveţii.
Cum eviţi arsurile la stomac-Nu sări peste mese
Ca să eviţi apariţia arsurilor,este important să ai un program de masă. Astfel,este indicat să mănânci de cinci ori pe zi:cele trei mese principale şi două gustări. Totodată,sunt de evitat alimentele iritante,precum condimentele,grăsimile şi prăjelile.
La cină alege mâncăruri uşoare şi ia masa cu cel puţin două ore înainte de culcare. Nu te întinde pe pat decât dacă a trecut o jumătate de oră de la masă. Evită mâncărurile foarte reci sau prea fierbinţi.
Mai citeşte şi:
De ce e bine să bei apă pe stomacul gol
Suferi de ulcer? Iată ce alimente trebuie să eviţi
Cum eviţi arsurile la stomac-Renunţă la fumat
Fumatul este un factor favorizant al arsurilor,aşa că este ideal să renunţi la acest viciu. Şi alcoolul este la fel de dăunător. Dăunătoare sunt şi băuturile carbogazoase şi cele cu un conţinut ridicat de cofeină.
Helicobacter pylori,o bacterie localizată în stomac la peste jumătate din populaţie la nivel mondial,poate da arsuri stomacale,gastrită,ulcer gastric şi duodenal şi cancer gastric. Transmiterea acestei bacterii este favorizată de nerespectarea regulilor de igienă (mâini murdare,fructe şi legume nespălate).
Tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori include o combinaţie de două antibiotice active,administrate timp de 7 -14 zile,precum şi un inhibitor al secreţiei acide gastrice,cu durată de acţiune mare (omeprazol,esomeprazol,pantoprazol,lansoprazol),administrat timp de o lună. Depistarea infecţiei cu Helicobacter pylori se face prin analiza materiilor fecale,prin teste respiratorii ori de sânge şi prin endoscopie.