Dovleacul, bun pentru vedere

1 72398 original jpg jpeg

Este delicios şi folosit adesea în reţete de plăcinte, de supe-creme sau de prăjituri. Pe lângă gustul bogat cu care ne încântă, dovleacul este unul dintre cele mai sănătoase alimente.

Conţine betacaroten,vitamine şi minerale. O jumătate de cană cu pulpă de dovleac furnizează 25% din necesarul zilnic de betacaroten şi 10% din necesarul de vitamina C şi potasiu. În plus,este bogat în fibre,care ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate. În medicina naturistă,se folosesc seminţele şi miezul.

Creşte ACUITATEA VIZUALĂ

O cantitate de 120 de grame de dovleac conţine aproape de două ori doza zilnică recomandată de vitamina A,o substanţă nutritivă care favorizează acuitatea vizuală,în special în caz de lumină slabă. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard,dovleacul încetineşte declinul funcţiei vizuale în cazul persoanelor care suferă de retinită pigmentară sau retinopatie,o boală degenerativă a ochilor care poate duce la orbire. În plus,vitamina A ajută la menţinerea sănătăţii pielii,dinţilor şi oaselor. Dovleacul are un conţinut bogat de carotenoide,pigmenţi naturali care îi conferă acea culoare portocalie inconfundabilă. Mai conţine antioxidanţi precum vitaminele C şi E,care contribuie la o mai bună sănătate a ochilor,prevenind deteriorarea vederii.

Combate INSOMNIILE

Seminţele de dovleac sunt bogate în triptofan,un aminoacid care contribuie la senzaţia de somnolenţă. Triptofanul favorizează şi producţia de serotonină,care te ajută să te relaxezi şi să te simţi bine. Pentru un somn lin în timpul nopţii,prepară-ţi o infuzie din seminţe de dovleac. Opăreşti 13 g de seminţe în apă clocotită. Le laşi să se infuzeze bine. Iei o lingură de lichid seara,cu 30 de minute înainte de culcare.

Scade TENSIUNEA ARTERIALĂ

În caz de insufi cienţă cardiacă cu edeme,prepară-ţi o fiertură din pulpă de dovleac. Taie cubuleţe 500 g de miez de dovleac,fără seminţe,lasă la fiert până se înmoaie. Scurge apa într-un vas. Zdrobeşte miezul cu o lingură de lemn până obţii o pastă,apoi adaugă lichidul scurs şi amestecă. Consumă toată cantitatea într-o zi,în două serii,dimineaţa şi seara. Bea zilnic acest suc gros,pe o perioadă determinată.

Te ajută să SLĂBEŞTI

Dovleacul este un aliment bogat în fi bre,care te ajută să te simţi repede sătulă. Seminţele sale conţin aproximativ 1,7 grame de fi bre (la o porţie de 30 de grame). O cană de piure de dovleac oferă 3 grame de fibre şi doar 50 de calorii. Ca să profi ţi de benefi ciile seminţelor de dovleac,include-le mai des în salate,în supele cremă sau în reţetele de pâine integrală. Consumă-le,de preferinţă,crude.

PONT

Seminţele de dovleac sunt folosite pentru eliminarea paraziţilor intestinali.



Recente

Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg