Legătura neştiută dintre chlorella şi spirulină

1 72356 original jpg jpeg

Două alge hrănitoare, de apă dulce, care se aseamănă foarte mult între ele, există pe Pământ de mai bine de trei miliarde de ani. Este vorba despre chlorella şi spirulină, care aduc numeroase beneficii pentru sănătate şi dietă.

Bogate în minerale,precum fier,calciu,magneziu,zinc,potasiu,sulf şi mangan,şi vitamine,dintre care B12 şi C),algele au efecte regeneratoare demne de luat în considerare. În principiu,au proprietăţi binefăcătoare similare,cu mici excepţii. Spre exemplu,spirulina este mai bogată în acid gamma-linoleic,betacaroten,calciu şi superoxid-dismutază (un antioxidant foarte puternic). Chlorella,la rândul ei,are cu 30% mai mult fier decât spirulina şi este foarte eficientă în caz de anemie.

Ce beneficii pentru sănătate au aceste alge

Surse valoroase de proteine

Colorate în verde intens ori albăstrui,spirulina şi chlorella au proteine de calitate mai mult de jumătate din conţinut. În plus,sunt surse de aminoacizi care le fac uşor de digerat. De asemenea,au vitamina B12 (chlorella,în special) şi foarte gustoase. De aceea,vegetarienii le pot include în meniul lor cu încredere. Nu de alta,dar chlorella arevitamina B12(care se găseşte în mare parte în carne) mai multă decât ficatul de viţel.

Bogate în antioxidanţi

Aceste alge conţin cantităţi serioase de carotenoide,cum sunt betacaroten,criptoxantină,luteină,zeaxantină. Ca să îţi dai seama despre ce este vorba,îţi spunem doar atât:cantitatea de betacaroten obţinută din ele se situează între 12.000 şi 25.000 de unităţi la 5 g pudră (necesarul zilnic recomandat este de aproximativ 2.500 UI),conform Jean-Marie Delecroix,în cartea „200 de alimente care ne vor binele“.

Întăreşte imunitatea

Datorită compuşilor preţioşi pentru sănătate,aceste alge stimulează sistemul imunitarşi reglează eventualele carenţe nutriţionale din corp. Mai mult decât atât,pentru că au un conţinut bogat în fibre,algele sunt indicate în caz de constipaţii rebele sau probleme mai vechi de această natură.

Ştiai că...

...dacă e să ne referim strict la proteine,o lingură de alge echivalează cu 50 g friptură? Iar dacă luăm în considerare carotenoidele,10 g de spirulină echivalează cu un morcov?

În magazinele naturiste le găseşti sub formă de pudră,comprimate şi capsule gelatinoase.