Plante care fac minuni pentru sistemul nervos

1 73664 original jpg jpeg

Stresul, o alimentaţie prea săracă în grăsimi sănătoase şi vitamine, precum şi stilul de viaţă din ce în ce mai agitat ne influenţează în mod negativ psihicul. Din fericire, natura vine în ajutorul nostru cu o multitudine de plante care conţin substanţe cu efect sedativ.

Am crescut la ţară,într-o zonă bogată în plante medicinale,care creşteau cât vedeai cu ochii. Mama păstra punguţe de hârtie,cu frunze şi flori uscate. Îşi prepara ceaiuri de tei,de muşeţel,din coada-şoricelului ori sunătoare. Copil fiind,nu cunoşteam puterea tămăduitoare a plantelor. Ele reprezentau doar cuvinte care îmi stârneau curiozitatea,deoarece nu înţelegeam cum poate un adult să bea o licoare preparată din cozi de şoricel – şi de la ce vine numele de sunătoare.

Roiniţa calmează stările de nelinişte

Planta (foto) cu miros puternic de lămâie este cunoscută şi sub numele de melisă (Melissa officinalis). În doze relativ mici,extractele din frunze de roiniţă au acţiune sedativă şi analgezică. Medicii fitoterapeuţi recomandă roiniţa împotriva insomniilor,deoarece dă rezultate bune chiar şi în cazul pacienţilor mai irascibili. Prepară-ţi o infuzie din 1-2 linguri de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Bea 1-2 căni pe zi,după masă. Dacă vrei,seara,înainte de culcare,poţi să mai bei o cană de ceai,îndulcit cu miere.

Isopul,bun în perioadele stresante

Părţile aeriene ale plantei conţin tanini,acizi,zaharuri şi minerale. Uleiul esenţial de isop (Hyssopus officinalis) are acţiune sedativă,tonică şi antispastică. În aromaterapie,fitoterapeuţii recomandă uleiul pentru calmarea sistemului nervos,în caz de anxietate,oboseală,tensiune nervoasă şi stres. Poţi folosi isopul şi sub formă de infuzie:1-2 linguriţe de plantă la o cană de apă clocotită. Bea 2-3 căni pe zi.

Păducelul alungă insomnia

Pentru combaterea insomniilor,mai ales în cazul bolnavilor şi persoanelor emotive,fitoterapeuţii recomandă păducelul (Crataegus monogyna). Dacă adormi greu,încearcă o infuzie făcută dintr-o linguriţă de flori de păducel (sau 2 linguriţe de fructe) la o cană cu apă clocotită. Pentru rezultate mai bune,bea o cană seara,înainte de culcare.

Atenţie!

Isopul este contraindicat în cazul persoanelor care suferă de epilepsie şi de hipertensiune.