Plantele de leac ale primăverii

1 71231 original jpg jpeg

În această perioadă apar cele mai maulte cazuri de astenie, probleme digestive şi deficienţe de vitamine şi minerale. Pentru toate aceste neplăceri, poţi apela la remediile din plante care apar primăvara: măcrişul, ruşcuţa de primăvară, ciuboţica-cucului.

Ciuboţica-cucului,un bun calmant natural

Plantă care înfloreşte primăvara devreme,ciuboţica-cucului (cunoscută în popor şi sub numele de izma-cucului) este un excelent ajutor în caz de insomnie şi de stări de irascibilitate. Prepară infuzia astfel:pune două linguriţe de amestec de plante (50 g ciuboţica-cucului,25 g flori de levănţică,15 g conuri de hamei,10 g sunătoare) în 300 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 8-10 minute,după care strecoară şi bea ceaiul cald înainte de culcare (cu înghiţituri mici). Urmează tratamentul 21 de zile.

Ruşcuţa de primăvară previne bolile inimii

Numită şi floarea-Paştelui,ruşcuţa de primăvară  se numără printre „medicamentele naturale“ care şi-au dovedit eficacitatea în bolile de inimă,durerile de cap şi cele de spate. Poţi ameliora simptomele neplăcute cu ajutorul infuziei,pe care o pregăteşti din 20 g de plantă la jumătate de litru de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 10 minute,apoi filtrează şi bea câte două-trei căni pe zi,timp de o lună. La fel de eficientă este şi tinctura din ruşcuţă de primăvară (o poţi procura din magazinele naturiste) din care iei câte două linguriţe pe zi,diluate în jumătate de pahar de apă.   

Măcrişul,aliatul digestiei

Folosit atât la prepararea salatelor,cât şi sub formă de remediu,măcrişul este recunoscut pentru beneficiile sale în problemele digestive,dar şi pentru efectul său diuretic şi vitaminizant. Poţi ameliora simptomele asteniei de primăvară şi cele ale afecţiunilor stomacale cu ajutorul infuziei pe care o pregăteşti astfel:pune 10 g de plantă în 500 ml de apă clocotită,după care lasă vasul acoperit 10-15 minute. Filtrează şi bea cantitatea pe tot parcursul zilei. Cura trebuie urmată 14 zile.  

Verdeţuri vindecătoare

  • leurda – o poţi consuma sub formă de salată sau de ceai (10 g frunze tocate la 250 ml apă fiartă/ două căni pe zi). Este indicată pentru scăderea colesterolului şi eliminarea toxinelor din sânge; 
  • ştevia – are proprietăţi laxative şi combate starea de oboseală. Prepară infuzia din 30 g de ştevie la 1 litru de apă fierbinte/ bea cantitatea pe tot parcursul zilei;   

Truc

Infuzia de păpădie,o altă plantă ce apare la începutul primăverii,previne formarea pietrelor la rinichi,afecţiunile hepatice şi diabetul. Ceaiul îl prepari din 2 linguriţe de frunze la 250 ml de apă fierbinte/ câte două căni pe zi,timp de 2-4 săptămâni.

Sfatul specialistului – Ruxandra Constantina,medic specialist apifitoterapie

Dintre plantele care apar primăvara,ciuboţica-cucului şi podbalul aduc beneficii în cazul problemelor aparatului respirator,mai exact ajută la fluidificarea şi eliminarea secreţiilor bronhice. Administrate sub formă de ceaiuri,plantele au proprietăţi sedative,emoliente,antiinflamatoare şi cicatrizante. Infuziile se obţin astfel:2 linguriţe de plantă la 250-300 ml de apă clocotită. Se beau câte trei-patru căni pe zi,timp de două săptămâni.