Seminţe şi plante care scad colesterolul
Colesterolul poate fi considerat pericolul tăcut din sânge. Nu are simptome, dar netratat creşte riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Iată ce ierburi sunt recomandate pentru scăderea colesterolului.
Lucerna
Deşi este cultivată în special pentru a fi hrană pentru animale,seminţele de lucernă pot fi consumate şi de către oameni. Ele au în componenţa lor saponină o substanţă care împiedică organismul să absoarbă colesterolul. De asemenea,seminţele de lucernă reduc numărul de plachete care se pot forma în artere. Totuşi,seminţele de lucernă nu trebuie consumate în exces,deoarece pot deteriora celulele roşii din sânge.
Citeşte şi:
Cum creşti valorile colesterolului brun
Frunze de anghinare
Această plantă este cultivată de mai bine de 1000 de ani şi este folosită mai ales la fabricarea suplimentelor alimentare. Frunzele de anghinare au în componenţa lor două substanţe:cynarin şi acid clorogenic care stimulează producţia de bilă,precum şi funcţionarea rinichilor,ceea ce poate duce la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Coriandru
Unul dintre cele mai aromate condimente,coriandrul are proprietatea de a reduce colesterolul. Cele mai folosite sunt seminţele sale,care nu doar că dau un gust bun preparatelor,dar au proprietatea de a scădea numărul de trigliceride şi colesterolul. Coriandrul îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului,iar astfel moleculele de colesterol nu se vor mai depune,ci vor fi eliminate.
Psyllium
Este o plantă din familia patlaginei,de la care se folosesc în special seminţele. Acestea sunt o sursă considerabilă de fibre,care reglează sistemul digestiv. De asemenea,cercetările au relevat faptul că persoanele care au o dietă bogată în fibre au un nivel al colesterolului mai echlibrat.