Spune-mi ce te doare ca să-ţi spun ce să mănânci!

Indiferent de vârstă, fiecare dintre noi ne confruntăm, într-un anumit moment, cu diverse tipuri de durere. Şi ce facem? Întindem mâna după folia de pastile (analgezice, antiinflamatoare...) în speranţa că ne vom recăpăta starea de bine în timp scurt. Dar dacă, n-ar mai fi nevoie să apelezi la pastile? Iată care este alternativa!
Deşi pare ciudat,află că există câteva alimente care te pot ajuta în calmarea durerii. Iată care sunt acestea:
Cireşele
Sunt perfecte pentru decorarea unui desert sănătos,pregătit în casă,mai ales că sunt pline de antioxidanţi puternici,cunoscuţi sub numele de antociani.Aceşti antioxidanţi reduc inflamaţia şi inhibă enzimele responsabile de durere,în aceeaşi manieră cu a medicamentelor speciale,cum ar fi aspirina. Studiile sugerează că sportivii care consumă în mod regulat suc de cireşe vor avea mult mai puţine dureri musculare pe durata unei competiţii.
Consumă aceste fructe delicioase ori de câte ori ai ocazia,iar când sunt în afara sezonului,caută varianta lor congelată în secţiunea frigorifică a marilor magazine alimentare.
Coacăzele
Aceste fructe de pădure rotunde,suculente şi delicioase,sunt perfecte pentru micul tău dejun,mai ales că pot au proprietăţi calmante,deoarece reuşesc să crească nivelul unor compuşi cunoscuţi ca “proteinele de şoc termic” ale organismului. Acestea sunt implicate în răspunsul firesc al celulelor în faţa stresului şi se crede că scad,în mod natural,odată cu vârsta.
Coacăzele sunt,de asemenea,o sursă importantă de antociani,cu beneficii anti-inflamatorii şi care conţin taninuri ce reduc inflamaţiile. Cercetătorii suedezi sugerează că afinele pot controla simptomele dureroase ale colitei sau durerea de la nivelul colonului. Acest lucru se datorează şi faptului că sunt o sursă bună de fibre insolubile.
Savurează-le cu cereale dinovăz,cu iaurt sau în salate de fructe şi piureuri.
Seminţele de ţelină
Cercetările arată că aceste seminţe conţin mai mulţi compuşi anti-inflamatorii,printre care şi o substanţă puternică,cunoscută sub numele de apigenină. Se pare că seminţele de ţelină pot fi benefice în special pentru durerile cauzate de artrită şi gută;în primul rând pentru că reduc inflamaţia şi în al doilea rând pentru că scad nivelul acidului uric (cauza majoră a durerii de gută).
Medicaţia recomandată pentru reducerea acidului uric este adesea însoţită de disconfort,efecte secundare precum greaţă,vărsături,ulcere şi sângerări. Tocmai de aceea,poţi folosi seminţe de ţelină ca un substitut pentru sare,în supe,sosuri,tocane şi sosuri pentru salate.
Ghimbirul
Este în primul rând un bun adjuvant digestiv şi imunitar. În urma studiilor însă,a reieşit că acesta ar fi potrivit şi pentru ameliorarea durerii. Un studiu a constatat că injecţiile pe bază de extract de ghimbir au redus considerabil durerile pacienţilor cu osteoartrită.
Substanţele din ghimbir care ameliorează durerea includ gingerol,paradol... Aceste substanţe au calităţi similare cu aspirina şi ibuprofenul.
Ghimbirul reduce durerea prin scăderea inflamaţiei,dar şi prin inhibarea unei enzime care cauzează inflamaţia-cheie. Dacă nu-ţi place să-l consumi în reţetele de zi cu zi,îţi poţi face un ceai.
Curcuma
Se foloseşte ca mirodenie în bucătăria indienă şi thailandeză,dar se găseşte şi la noi. Ce este interesant este tocmai faptul că s-a dovedit a avea proprietăţi anti-inflamatorii. Curcumina este principalul ingredient terapeutic din acest condiment.
Cercetările au arătat că acest component,curcumina,este eficientă pentru durerile articulare şi poate ajuta la reducerea inflamaţiilor dureroase,specifice artritei reumatoide şi că poate fi la fel de eficientă ca ibuprofenul.
Condimentul poate fi adăugat la sosuri pentru salate şi în lapte cald,în loc de praf de ciocolată.
Ardeiul iute (boiaua de ardei iute)
Conţine un puternic anti-inflamator numit capsaicină. Studiile arată că aceasta reduce un produs chimic cheie,responsabil de trimiterea semnalelor de durere la nivelul creierului,din sistemul nervos local. Acest condiment iute poate fi achiziţionat sub formă de pulbere sau chiar zdrobit.