Intervenţie de mastectomie şi reconstrucţie mamară imediată pentru o pacientă diagnosticată cu cancer de sân

2 cancer mamar jpg jpeg

Cu ocazia Zilei Mondiale a Reconstrucţiei Mamare, a avut loc prima intervenţie socială a unui caz de cancer mamar, realizată prin parteneriatul dintre Ponderas Academic Hospital parte a reţelei Regina Maria şi asociaţia, NaviMED.

Eugenia, în vârsta de 42 de ani, a fost diagnosticată cu cancer la sânul drept în urmă cu o lună. De-a lungul timpului, pacienta a făcut diverse investigaţii, însă fără să primească un rezultat clar. Cele mai concludente răspunsuri le-a primit la Ponderas Academic Hospital, după ce a fost consultată de Dr. Gerald Filip, Medic Primar Chirurgie Genrală, cu competenţă în Chirurgie Oncologică.

„Pe baza consultului chirurgical, urmat de ecografie mamară, mamografie bilaterală, Computer Tomograf, RMN şi puncţie biopsie, diagnosticul a fost clarificat: cancer multicentric de glandă mamară dreaptă (mai multe tumori la nivel de sân drept). Pornind de la acest rezultat, cea mai bună recomandare pentru pacientă, adaptată stadiului bolii, a fost intervenţia chirurgicală de mastectomie şi excizie bioptica de ganglion santinela axilar, urmată imediat de reconstrucţie mamară. Această decizie a fost luată în Tumor Board, unde o echipă multidisciplinară a analizat cazul în detaliu. Datorită situaţiei financiare precare, pacienta a ales în primă fază să renunţe la intervenţie spunând că nu poate trăi fără un sân, deoarce nu putea să susţină şi intervenţia de reconstrucţie”, a precizat Dr. Gerald Filip, Medic Primar Chirurgie Generală, Ponderas Academic Hospital.

mastwectomie cancer san jpg jpeg

În cadrul parteneriatului dintre spital şi entitatea non-profit, a fost analizat cazul Eugeniei care a îndeplinit anumite criterii de analiză a situaţiei, precum: lipsa resurselor financiare, imposibilitatea de a face mastectomie şi reconstrucţie, vârsta. Astfel, a fost posibil să se realizeze atât operaţia de mastectomie, cât şi reconstrucţia sânului fără să fie necesar efortul financiar al pacientei.

Acestui proiect s-au alăturat firmele MENTOR, ce a donat proteza mamară pentru reconstrucţie şi FRAMED ce a donat o matrice acelulară – ADM, ce este utilizată ca membrană chirurgicală în repararea ţesuturilor moi şi este folosită ca ţesut de susţinere, de acoperire sau de înlocuire. Membrana devine un continuum tisular împreună cu ţesuturile înconjurătoare, asigurând stabilitatea rezultatului estetic în timp. Pe lângă firmele mai sus menţionate, au fost alături de noi în demararea acestui proces, AVON România, CORA România şi artiştii plastici din Timişoara care au donat lucrări prezentate în cadrul unui vernisaj pentru susţinerea acestei cauze.

„În acest moment simt că Dumnezeu mă iubeşte, că am primit a doua şansă. Un diagnostic de cancer nu este uşor de acceptat, însă, cu ajutorul celor de la NaviMED şi a medicilor de la Ponderas Academic Hospital, am aflat că un diagnostic de cancer nu înseamnă o condamnare la moarte”, a spus Eugenia.

Parteneriatul dintre Ponderas Academic Hospital şi NaviMED continuă şi este compus din acţiuni diverse şi complementare: sesiuni educaţionale, workshopuri pe diverse tipuri de cancere, conştientizarea importanţei screening-urilor astfel încât depistarea bolii să se facă în stadii cu prognostic bun.

Sursă imagine: cancer.lu/frRecente

Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg
shutterstock 1494529091 jpg