Leacuri băbeşti pentru dinţi. Care sunt periculoase şi care benefice?

1 shutterstock 277805414 jpg jpeg

Deşi accesul la serviciile stomatologice este mai facil ca niciodată în prezent, există încă multe persoane care apelează la diverse leacuri băbeşti pentru a trata problemele dentare.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică, pe rând, are dintre ele sunt benefice şi care pot face mai mult rău pentru sănătatea dinţilor şi a gingiilor. 

Clătirea gurii cu apă sărată tratează durerile de dinţi - FALS

„Durerea de dinţi reprezintă un simptom al unei afecţiuni dentare, nu este o afecţiune în sine. Astfel că nu putem rezolva problema reală prin clătirea gurii cu apă sărată. Dacă vă confruntaţi cu durere de dinţi, oricât de minoră sau majoră este aceasta, cel mai bine este să mergeţi la medicul stomatolog cât mai rapid posibil. O durere de dinţi netratată sau tratată superficial poate duce la probleme grave”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ţelina este bună pentru dinţi - ADEVĂRAT

„E adevărat că este benefic pentru dinţi să mestecăm ţelină. Şi nu doar ţelină. Legumele crocante precum morcovii sau ridichile au un conţinut ridicat de fibre şi apă care ajută la o curăţare naturală şi eficientă a danturii”, declară ea.

Clătim gura cu extract de salvie - FALS

„Deşi s-a demonstrat ştiinţific faptul că salvia scade numărul bacteriilor rele din cavitatea orală, având proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii care ajută la vindecarea gingiilor umflate şi la tratarea infecţiilor, nu aş recomanda să se clătească gura cu o soluţie pe baza acestui ingredient”, recomandă medicul.

Cărbunele activ şi oţetul de mere albesc dinţii - FALS

„Utilizarea cărbunelui activ şi a oţetului de mere pentru albirea dinţilor reprezintă una dintre cele mai dăunătoare practici pentru sănătatea dentară! Cărbunele activ este abraziv, iar oţetul de mere este acid. Acest tip de ingrediente atacă smalţul. Odată distrus, smalţul dinţilor nu se mai reface”, explică medicul.

Consumul redus de zahăr previne apariţia cariilor - ADEVĂRAT

„Ştim cu toţii că zahărul atacă dinţii. Adevărata problemă constă în zaharurile acsunse conţinute de unele alimente. Există alimente aparent sănătoase, cum ar fi fructele uscate, sucurile de fructe, batoanele de proteine sau musli, băuturile sportive, sosuri, conserve de legume, care conţin zahăr ascuns. Chiar şi produsele fără zahăr conţin îndulcitori, la fel de dăunători pentru dinţi. Suntem însă oameni şi nu putem elimina complet aceste tentaţii dulci din alimentaţie. E important să le consumăm însă cât mai rar şi, pe cât posibil, în timpul meselor, nu pe post de gustări”, este de părere aceasta.

Spălatul pe dinţi imediat după masă previne respiraţia urât mirositoare - FALS

„Smalţul dentar este cel mai „vulnerabil” imediat după masă. În timp ce mâncăm, mediul din cavitatea orală devine unul acid, fapt cauzat de procesul digestiv natural. Acidul slăbeşte smalţul. Dacă ne spălăm pe dinţi imediat după masă, riscăm să deteriorăm smalţul. Aşa cum am menţionat anterior, această deteriorare este permanentă. Fără smalţ, nu există nimic care să protejeze dinţii împotriva bacteriilor rele. Acestea din urmă provoacă respiraţia urât mirositoare şi cariile. Aşadar, pe termen lung riscăm să ne confruntăm cu respiraţie neplăcută dacă ne facem un obicei din a ne spăla pe dinţi imediat după masă. Putem în schimb să ne clătim gura cu apă după ce mâncăm şi să aşteptăm măcar 30 de minute până când ne spălăm pe dinţi”, încheie stomatologul.

FOTO Shutterstock