Mai poţi refolosi crema cu protecţie solară de anul trecut? Ce spun specialiştii

1 shutterstock 404967124 jpg jpeg

Concediul se apropie, bagajul este făcut, dar încă nu ştii dacă să mai iei cu tine crema cu protecţie solară de anul trecut. Este în regulă dacă o refoloseşti? Iată părerea specialiştilor!

Crema cu protecţie solară şi rezultatele unui studiu 

În 2017, cei de la ziarul italian Altroconsumo au efectuat un studiu pentru a analiza efectele cremelor cu protecţie solară după un an de la utilizare. Au fost alese trei produse cu SPF 50+, duse în laborator şi supuse unor condiţii similare cu cele din vacanţă. Cremele au fost încălzite, apoi răcite şi menţinute la o temperatură de 40 de grade Celsius timp de două săptămâni. Tuburile au fost deschise şi închise de mai multe ori şi au stat inclusiv la soare. 

Rezultatele au arătat că cele trei produse nu şi-au schimbat aspectul şi mirosul, plus că şi-au păstrat eficacitatea, iar indicele de protecţie a rămas acelaşi (50+). 

De ce este indicat să alegi un alt produs? 

Totuşi, indiferent că este vorba despre efectele căldurii, ale apei, ale bacteriilor sau, pur şi simplu, despre trecerea timpului, orice cremă cu protecţie solară nu este „rezistentă la vară”. Unii farmacologi explică faptul că orice produs îşi pierde eficacitatea un an mai târziu de la utilizarea lui. Pe de altă parte, un produs care nu a fost deschis şi, implicit, nu a fost oxidat, îşi va păstra proprietăţile timp de câţiva ani.

Potrivit specialiştilor, cel mai sigur este să previi arsurile solare, optând de fiecare dată pentru un produs nou.

Dacă într-adevăr, vrei să fii sigur/ă de eficacitatea produsului, indiferent că este vorba despre cel cu protecţie solară sau despre repelenţii împotriva ţânţarilor, este indicat să cumperi altul nou. Mai degrabă, poţi folosi un tub de loţiune pe care nu l-ai deschis, chiar dacă a trecut un an, decât un produs pe care l-ai redeschis şi l-ai menţinut prin soare vara trecută. 

Poţi folosi restul de cremă şi în timpul anului

Dacă foloseşti o cremă ineficientă, chiar şi timp de o lună, pielea ta poate suferi din cauza razelor UV. Pielea nu uită, aşadar poţi resimţi consecinţele peste 10, 15 sau chiar 20 de ani. Inclusiv persoanele tinere, de 30 de ani, pot dezvolta cancer de piele. 

Dacă ai cumpărat o cremă cu protecţie solară şi încă nu ai terminat-o, o poţi folosi în restul anului. Chiar şi atunci când vii din concediul de vară, tot vei mai prinde razele călduroase ale soarelui. 

FOTO Shutterstock.com