Medicul ortoped avertizează: „77% dintre pacienţii cu artroză de genunchi sunt femei‟

1 artroza jpg jpeg

Femeile au o predispoziţie genetică pentru instabilitatea de rotulă care poate duce la artroza genunchiului în tratarea căreia, de cele mai multe ori, trebuie intervenit chirurgical. Instabilitatea de rotulă poate să îşi facă apariţia începând cu 7-8 ani, astfel ca medicul ortoped recomandă atenţie sporită şi în cazul copiilor.

Potrivit unui studiu medical internaţional, 77% dintre pacienţii care prezintă diagnosticul de gonartroză, cunoscută ca artroza genunchiului, sunt femei, faţă de doar 23% bărbaţi: „Instabilitatea de rotula apare mai des la femei decât la bărbaţi din cauza unor factori genetici specifici, a anatomiei diferite, femeile având bazinul mai lat decât barbaţii, sau a unor ligamente mai slabe. Poate apărea în urma unor traumatisme, a unor dezaxări de membre, a unei predispoziţii din naştere sau după anumite intervenţii chirurgicale asupra genunchiului. Astfel apar luxaţiile sau deplasările de rotulă care forţează cartilajul genunchiului până la distrugere şi pot duce la apariţia gonartrozei, cunoscute si ca artroza genunchiului‟, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean (medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă) care sfătuieşte femeile să meargă la cabinetul medicului ortoped la prima neregulă sesizată.

Tratament: gimnastică de recuperare sau intervenţie chirurgicală

Durerea de genunchi, crepitaţiile sau luxaţia de rotulă sunt semne care pot indica o posibilă instabilitate de rotulă: „Dacă genunchiul trosneşte sau doare este semn că este deja afectat cartilajul de pe rotulă şi asta poate fi cauzat de un traumatism sau de o instabilitate potenţiala. Mai precis, este o mişcare greşită a rotulei care trebuie investigată de către medicul ortoped pentru a stabili diagnosticul şi tratamentul. Este foarte important de ştiut că toţi aceşti factori modificaţi pot fi corectaţi dacă se consultă din timp un medic de specialitate

, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean care subliniază că tratamentul pentru astfel de probleme poate varia de la gimnastică de recuperare până la intervenţie chirurgicală. Chiar dacă apare cel mai frecvent la persoanele adulte, instabilitatea de rotulă poate să îşi facă apariţia începând cu 7-8 ani, astfel ca medicul ortoped recomandă atenţie sporită şi în cazul copiilor.

Osteoporoza şi deficitul de vitamina D afectează mai mult femeile

În ceea ce priveşte particularităţile femeilor la nivelul oaselor, dr. Ion Bogdan Codorean atrage atenţia şi asupra altor probleme care pot apărea cu preponderenţă la ele: „Pe lângă frecventa instabilitate de rotulă, semnalez că osteoporoza şi deficitul de vitamina D afectează într-un procent mai mare femeile. În aceste cazuri, scade densitatea osoasă şi apar riscurile de fracturi, cele mai frecvente la şold şi la coloană. Investighate şi detectate la timp, aceste dezechilibre pot fi ţinute în frâu cu tratamente specifice.”, recomandă dr. Ion Bogdan Codorean ale cărui sfaturi medicale pot fi citite şi pe platforma sa: https://dr.codorean.ro/.

2 dr ion bogdan codorean jpg jpeg

Sursă foto: Shutterstock