Metode inedite să cureţi o tigaie. Punctul 4 e genial!

1 metode inedite sa cureti o tigaie jpg jpeg

            Gătirea preparatului favorit al familiei înseamnă pe de-o parte persoane fericite adunate în jurul mesei, iar pe de alta, oale şi tigăi pline de grăsime întărită şi arsuri greu de curăţat. Setul nou cumpărat arată ca şi când ar fi fost moştenit din generaţie în generaţie! Ce e de făcut ca oalele şi tigăile să-şi recapete din nou strălucirea? Bineînţeles, suntem convinşi că te gândeşti la variante care presupun cât mai puţin efort, cu rezultate cât mai bune. Îţi prezentăm mai jos metode inedite să cureţi o tigaie, fie că este din inox, din aluminiu dur, teflonată sau cu strat ceramic.

1.    Curăţarea tigăilor cu tablete de detergent pentru maşina de spălat sau detergent de vase bio

Umple pe jumătate tigaia cu apă, apoi adaugă fie o tabletă de detergent pentru maşina de spălat vase, fie o lingură cu detergent de vase bio, care conţine enzime special concepute pentru a îndepărta grăsimea întărită şi arsurile. Pune tigaia pe foc, apoi lasă să fiarbă 10 minute. Aruncă apa, lasă tigaia să se răcească puţin, apoi şterge cu buretele resturile rămase. Se vor desprinde imediat. Clăteşte, iar tigaia va fi ca nouă.

2.    Curăţarea tigăilor cu bicarbonat de sodiu

Pune apă în tigaie astfel încât baza să fie perfect acoperită şi adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu. Lasă pe foc 30 de minute, verificând cu regularitate ca apa să nu se evapore complet. Bicarbonatul de sodiu este una dintre cele mai eficiente metode de îndepărtare a arsurilor. După ce iei tigaia de pe foc, acestea ar trebui să se desprindă imediat. Dacă nu, prepară o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă, iar arsurile cele mai rezistente se vor curăţa.

3.    Curăţarea tigăilor cu sare

Umple tigaia arsă cu apă şi adaugă trei linguri de sare. Amestecă, lasă să se înmoaie 10 minute, apoi pune-o la fiert pentru un sfert de oră. Dacă unele pete sunt încă rezistente, lasă puţină apă în tigaie, apoi adaugă încă două linguri de sare. Curăţă uşor arsurile cu buretele de vase. Sarea este un excelent scrub!

4.    Curăţarea tigăilor cu zahăr cubic

O metodă inedită de curăţarea a tigăilor este folosirea zahărului cubic, pentru proprietăţile sale delicat abrazive. Tigaia arsă se umezeşte, apoi părţile arse se freacă cu cuburile de zahăr până când murdăria se desprinde. Este o procedură facilă, la îndemână şi ecologică! Trebuie doar să ai grijă să nu pui prea multă apă în tigaie, pentru că zahărul se va dizolva. Dacă tigaia este doar umezită, cuburile de zahăr vor funcţiona ca un abraziv eficient.

5.    Curăţarea tigăilor cu sare grunjoasă şi lămâie

Acoperă zona arsă a tigăii cu sare grunjoasă, apoi taie o lămâie în două şi stoarce-o peste sare. Va rezulta un amestec de consistenţa unei paste de curăţat. Foloseşte buretele pentru a freca porţiunea arsă. Dacă unele arsuri sunt foarte rezistente, lasă amestecul de sare şi lămâie să acţioneze timp de două ore. Acizii din lămâie vor dizolva grăsimile arse sau întărite. Clăteşte si tigaia e ca nouă!

Sursă foto: Tina Dawson on Unsplash