Migdalele, fructele-minune menţionate în Biblie. Când devin periculoase

3 shutterstock 1387911071 jpg jpeg

Migdalele sunt considerate un superaliment, cu beneficii importante pentru sănătate. Sunt menţionate şi în Biblie, iar astăzi sunt folosite în diverse domenii, de la industria alimentară la cea cosmetică. Există câteva lucruri mai puţin cunoscute despre aceste nuci uimitoare.

Migdalul (Prunus dulcis) este un pom fructifer care face parte din familia Rosaceae, alături de trandafir şi măceş. A fost cultivat în Iran şi în alte ţări din Asia de Vest de peste 6.000 de ani. A ajuns în Grecia în secolul al V-lea î.Hr., de unde s-a răspândit în celelalte ţări europene. Fructul migdalului era considerat un produs alimentar de lux şi era oferit, adesea, drept cadou. 

Migdalele sunt menţionate în Biblie. Erau un ingredient apreciat, servit faraonilor din Egipt. Există aproximativ 30 de tipuri diferite de migdale, însă doar 10 dintre ele sunt produse pentru consumul uman. Aceste nuci au o durată lungă de viaţă şi pot fi refrigerate până la 2 ani. Perioada de valabilitate mai mare se datorează faptului că sunt bogate în vitamina E.

stanga
dreapta
1 shutterstock 655761124 jpg jpeg
2 shutterstock 1120372304 jpg jpeg

Statul California (SUA) este cel mai mare producător şi exportator de migdale (80% din producţia mondială). Migdalul a fost adus în California din Spania, la mijlocul anilor 1700, de călugării franciscani. Pomul poate atinge o înălţime de zece metri şi poate trăi până la 100 de ani. Migdalii nu pot trăi fără albine, de aceea, polenizarea pomilor din California este cea mai mare polenizare anuală gestionată. În februarie, aproape un milion de stupi sunt aduşi din toată America în statul California, pentru ca albinele să poată poleniza migdalii. Mierea de migdale este amară şi trebuie combinată cu alte tipuri de miere pentru a putea fi consumată

Fructele dulci se folosesc, de regulă, în cofetărie pentru nuga, marţipan, macarons sau alte deserturi.

Migdalele amare pot fi presate pentru a extragerea uleiului, ce va fi utilizat pentru o gamă largă de medicamente, lichioruri, produse de patiserie sau cofetărie. De altfel, uleiul este folosit şi la fabricarea produselor cosmetice, datorită proprietăţilor sale nutritive. Cu toate acestea, migdalele amare nu trebuie consumate în cantităţi mari, deoarece conţin o toxină care se va descompune în substanţe periculoase, precum fi cianura.

Beneficiile consumului de migdale

O gustare (28 g migdale) conţine 3,5 g fibre, 6 g proteine, 14 g grăsimi, dintre care 9 sunt monosaturate, vitamina E şi B2, mangan, magneziu, cupru, fosfor. În plus, migdalele cu coajă sunt o sursă bogată de antioxidanţi, comparativ cu fructele descojite. Migdalele sunt printre cele mai bune surse de vitamina E din lume, iar studiile ştiinţifice sugerează că persoanele care au consumat mai multă vitamina E au risc mai mic de a dezvolta boli de inimă, cancer sau Alzheimer. Nu în ultimul rând, migdalele sunt bogate în proteine şi fibre, ceea ce poate oferi senzaţia de saţietate pe termen lung.

FOTO Shutterstock