3 sfaturi pentru dinţi sănătoşi vara!

1 75163 original jpg jpeg

Vara şi-a intrat în drepturi şi singurul lucru la care ne gândim acum este cum să facem faţă căldurii, dacă nu ne aflăm pe o plajă, la mare. În acest anotimp, ne bucurăm de vremea caldă, ne plimbăm şi consumăm multe băuturi dulci, reci şi îngheţată pentru a ne răcori.

„Deşi sunt produse specifice verii,la care mulţi nu pot renunţa,băuturile foarte reci,îngheţata şi dulciurile în exces pot afecta sănătateadinţilor,iar lipsa atenţiei poate duce la afecţiuni dentare care vă vor strica concediul”, afirmă dr. Andra Custură,medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că vă menţineţi dinţii sănătoşi în timp ce vă bucuraţi în continuare de numeroasele activităţi de vară.

Alimentele şi băuturile reci dăunează sănătăţii dentare!

Este,cu siguranţă,o plăcere să vă bucuraţi de o porţie de îngheţată în zilele calde de vară sau de o cană rece de limonadă. Dar aceste alimente,pe lângă faptul că sunt pline cu zaharuri adăugate care pot provoca cavităţi,pierderea smalţului şi formarea plăcii dentare,ele sensibilizează dinţii şi gingiile.

„Bacteriile din gură iubesc dulciurile,care se transformă în acizi,ducând la daune dentare. Sfatul nostru este să nu renunţaţi complet la dulciuri,ci să fiţi precauţi:mâncaţi dulciuri cu măsură,spălaţi sau clătiţi gura imediat după ce a-ţi terminat de mâncaţi,pentru a preveni cariile dentare. De asemenea,evitaţi dulciurile reci,precum îngheţata,care poate afecta gingiile,rezultatul fiind gingivita sau parodontoza”, spune specialistul.

Nu folosiţi dinţii ca unelte!

Cu toţii cunoaştem aceste lucruri,dar de cele mai multe ori este ignorat faptul că,folosindu-vă

pentru a deschide sticle,pentru a mesteca gheaţă şi alte obiceiuri dăunătoare,poţi provoca vătămări la nivelul acestora,chiar dacă nu sunt vizibile de la început.

„Consecinţele utilizării dinţilor ca unelte sunt fracturile sau micro-fisurile care sunt greu de observat la început,dar care vor duce la probleme în viitor. Dinţii traumatizaţi sunt o problemă întâlnită în special vară,în urma vacanţelor în care nu ţinem cont de nicio regulă,consecinţele fiind de cele mai multe ori „dureroase”.

De asemenea,spartul nucilor,alunelor şi a altor arahide cu coaja,inclusiv a seminţelor,pot crea probleme la nivelul suprafeţei dinţilor. Cel mai bine este să evitaţi astfel de activităţi şi să găsiţi soluţia optimă. Dinţii par cea mai dură parte a corpului,dar sensibilitatea lor poate fii accentuată în urma unor astfel de obiceiuri periculoase”,completează dr. Andra Custură.

Fie că sunteţi pasionaţi de sporturi de vară,fie că le practicaţi profesionist,trebuie să vă protejaţi întotdeauna dinţii purtând o gutieră de protecţie. Acestea sunt accesibile şi pot fi personalizate în cabinetele stomatologice,pentru a se fixa perfect pe dantură şi a o proteja în timpul practicării lor.

„Gutierele vă pot proteja de fisurarea sau pierderea unui dinte din cauza impactului sau pot ajuta maxilarul şi dinţii să rămână la locul lor,fără a se deteriora în timpul unui incident,prin care mulţi trec atunci când concurează sau realizează sporturi de rezistenţă”, explică dr. Andra Custură.

Dr. Stomatolog Andra Custură crede că viaţa noastră poate deveni mai frumoasă cu un zâmbet sănătos,de aceea ne vine în ajutor cu cele mai bune sfaturi şi tratamente pentru a ne recăpăta şi menţine sănătatea dentară. Andra Smile este cabinetul care oferă servicii de implantologie, estetică dentară, ortodonţie, protetica, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrica, restaurativa şi chirurgie dento-alveolară.