4 afecţiuni care se agravează primăvara

1 53748 original jpg jpeg

De-abia aşteptai să scapi de zăpadă şi de temperaturile scăzute, dar lunile de primăvară nu vin doar cu soare şi cu vreme bună, ci şi cu câteva boli de sezon. Află care sunt acestea şi cum te poţi feri de ele!

1 Anemia

Simţi câteodată că se învârte pământul cu tine şi ai o stare generală de somnolenţă? Ar trebui să iei în calcul o posibilă anemie.  

De ce apare?Anemia este o afecţiune care se dezvoltă  ca urmare a unui deficit de vitamine sau de minerale din organism. Poate fi vorba despre o carenţă de fier sau de vitamine din complexul B,ceea ce favorizează reducerea puterii de concentrare,apariţia oboselii şi a stărilor de ameţeală.

Ce e de făcut?În primul rând,este indicat să-ţi faci câteva analize de rutină. În funcţie de rezultate,medicul îţi poate recomanda un tratament pe bază de multivitamine. Nu uita să incluzi în dieta zilnică alimente hrănitoare din punct de vedere nutritiv-spanac,urzici,lobodă,ridichi,banane,migdale,nuci.

2 Conjunctivita alergică

Primăvara,nu doar căile respiratorii pot fi afectate,ci şi mucoasa oculară. Cea mai frecventă afecţiune la nivelul ochilor este conjunctivita.

Reacţiile alergice la polen sau la mucegaiuri de flori pot duce la instalarea conjunctivitei,care se manifestă prin lăcrimare excesivă,ochi umflaţi,strănut şi mâncărime intensă a pielii. De asemenea,conjunctivita poate fi determinată şi de reacţii la praf,păr de animale,mucegaiuri şi la anumite substanţe din produsele cosmetice.

Dacă ai alergie la polen,trebuie să petreci cât mai puţin timp în aer liber. În plus,este necesar să-ţi protejezi ochii,să nu-i atingi înainte de a te spăla pe mâini şi să‑i ştergi cu un pansament steril cu apă fiartă,ulterior răcită (în cazul în care foloseşti apă de la robinet).

Atenţie!

Ochii nu se pansează,din cauza faptului că secreţia stagnează,iar germenii se pot înmulţi sub pansament. Totodată,este recomandat să mergi la medic pentru a-ţi prescrie un tratament antialergic!

3 Gastrita şi ulcerul

Te doare stomacul şi te chinuiesc arsurile? În această perioadă,afecţiunile digestive pot debuta ori se pot agrava.

De ce apar?Schimbarea alimentaţiei poate afecta sistemul digestiv,ducând la creşterea nivelului de aciditate gastrică şi,ulterior,la apariţia durerilor stomacale. Netratate,aceste simptome pot favoriza apariţia gastritei şi chiar a ulcerului. Nu în ultimul rând,există şi alţi factori favorizanţi,precum fumatul,mesele neregulate şi stresul.  

Este important să acorzi atenţie obiceiurilor alimentare mai ales când deja suferi de gastrită sau de ulcer. Regimul ar trebui să includă alimente care nu irită mucoasa gastrică,precum peşte slab,carne de pui,ouă,legume şi fructe gătite,compoturi şi dulciuri sub formă de aluat bine copt,uscat. Pe de altă parte,este indicat să eviţi carnea grasă,condimentele,băuturile carbogazoase,fructele acre,alcoolul şi cafeaua. Consultul de specialitate este necesar,întrucât medicul gastroenterolog stabileşte tratamentul,în funcţie de istoricul medical şi de stadiul bolii.

4 Astenia

Dacă nu ai energie,te doare capul,te simţi mai tot timpul obosită sau pur şi simplu nu ai chef de nimic,este posibil să suferi din cauza asteniei de primăvară. Studiile arată că,în ultimii ani,patru femei din zece suferă de astenie de primăvară,număr dublu comparativ cu cel al bărbaţilor afectaţi.  

Câteva dintre cauzele care duc la apariţia asteniei sunt lipsa luminii soarelui din timpul iernii,dieta săracă în vitamine şi minerale energizante,activitatea fizică redusă.

Este indicat să incluzi în alimentaţie cât mai multe fructe şi legume,bogate în substanţe nutritive. Vitaminele şi mineralele care trebuie luate în calcul sunt cele din complexul vitaminic B,fierul şi magneziul,întrucât acestea răspund de starea noastră de spirit. De asemenea,îţi recomandăm să faci mişcare zilnic.