4 lucruri pe care trebuie să le ştii despre sfârcuri

1 69086 original jpg jpeg

De-a lungul vieţii, sânii şi mameloanele se modifică, iar multe dintre aceste schimbări sunt perfect normale. Există, totuşi, unele transformări care indică faptul că e timpul să mergi la medic pentru a te asigura că sânii nu dezvoltă ţesut canceros. Iată care sunt ele!

Sânii îşi vor pierde din densitate pe măsură ce îmbătrâneşti,însă şi sarcina,ciclurile menstruale şi tratamentele medicamentoase le pot schimba aspectul.

Mâncărimi

Mâncărimile pe mamelon şi din jurul ţesutului mamar pot apărea din aceeleaşi cauze care dezvoltă erupţii cutanate în altă parte a corpului. O erupţie poate fi declanşată de o reacţie alergică la anumite ţesături sau săpunuri. Transpiraţia excesivă poate provoca,de asemenea,o erupţie. În cazul în care o erupţie cutanată se dezvoltă în timpul alăptării poate fi vorba de mastită. Aceasta este o infecţie a ţesutului mamar,care de multe ori se formează în jurul mamelonului la femeile care alăptează. Cele mai multe dintre aceste erupţii,deşi incomode,sunt inofensive şi pot fi tratate cu unguente topice sau antibiotice pe cale orală. În cazuri rare,erupţiile cutanate pot fi un semn de cancer de sân.

Secreţii

Secretiile melonare pot fi înfricoşătoare şi jenante,dar,din fericire,nu sunt de obicei asociate cu cancerde sânsau cu alte probleme grave de sănătate. De regulă,ele semnalează o infecţie de un anumit fel,dar pot fi cauzate şi de anumite medicamente,inclusiv anticoncepţionale. Cel mai bine ar fi să consulţi medicul pentru a fi sigură că e vorba doar de o infecţie.

Aplatizate

Până la 20% dintre femei au sfârcuri aplatizate. Altele,în schimb,au toată viaţa lor sfârcuri cu vârful moale şi elastic. Indiferent de cum le ai,ele nu prezintă este un motiv de îngrijorare.

Sensibilitate

Este perfect normal să observi anumite modificări ale sfârcurilor în anumite momente din ciclul menstrual sau în timpul sarcinii. De asemenea,sfârcurile pot fi mai sensibile la anumite săpunuri şi detergenţi de rufe. Nu mai amâna vizita la doctor în cazul în care sfârcurile sunt mai sensibile decât în ​​mod normal şi nu ştii de ce.