5 greşeli care agravează gripa şi răceala

1 72606 original jpg jpeg

“Ia o aspirină şi o să-ţi treacă“ – un sfat comun pe care-l primim când ne confruntăm cu primele semne ale răcelii. Cu toate acestea, ignorarea simptomelor timpurii este una dintre cele mai comune greşeli care agravează majoritatea afecţiunilor, inclusiv virozele respiratorii sau gripa.

Cu peste 200 de tipuri de virusuri responsabili pentru o răceală comună,inevitabil un adult se va confrunta în general cu 4-5 răceli de-a lungul unui singur an,iar în cazul copiilor numărul creşte până la 8. Pentru a preveni agravarea răcelii sau a gripei,este indicat să eviţi următoarele greşeli.

Antibioticele nu tratează orice răceală „În cazul în care aveţi o infecţie bacteriană,aceasta se va trata în majoritatea cazurilor cu ajutorul antibioticelor. Totuşi,infecţiile pot fi provocate şi de fungi sau virusuri,care nu răspund la acest tip de tratament. Astfel,administrarea acestora atunci când nu e cazul,duce la dezvoltarea unei rezistente la viitoarele infecţii.  Mai mult decât atât,pentru că antibioticele  nu fac diferenţa între bacteriile care au produs infecţia şi cele benefice organismului,orice  astfel de tratament va produce un dezechilibru al florei intestinale,bucale şi vaginale şi scăderea rezistenţei organismului“,explică specialistul Ropharma,dr. imunolog Tania Bejan.Hidratarea insuficientă prelungeşte răcealaCând suntem răciţi,ne putem confrunta cu un apetit mai scăzut şi chiar cu refuzul de a consuma lichide,însă acestea pot determina lipsuri în organism şi chiar prelungi răceală. Leacul tradiţional al supei de pui nu este doar o învăţătură a bunicilor,ci chiar ajuta la ameliorarea simptomelor şi îmbunătăţirea rezistenţei organismului. Menţinerea unui nivel optim de hidratare grăbeşte eliminarea toxinelordin organism şi totodată fluidizează eliminarea infecţiei de la nivelul sinusurilor şi sistemului respirator.Spray-urile nazale trebuie utilizate cu precauţie„Deşi iniţial îşi fac efectul cu rapiditate,utilizarea excesivă a spray-urilor nazale va avea o acţiune opusă asupra sinusurilor. Administrarea acestora pe o perioadă mai lungă de 3-4 zile va cauza inflamarea şi iritarea membranelor nazale,înrăutăţind astfel respiraţia. În cazul în care infecţiile la nivelul sinusurilor vă împiedică să respiraţi,puteţi încerca spălaturile nazale cu un amestec natural  de apă şi sare de mare”,recomandă specialistul.

Fumatul afectează tusea

„În afara  consecinţelor negative asupra sănătăţii,fumatul afectează întreg sistemul respirator. Când fumaţi,plămânii deja iritaţi din cauza răcelii vor deveni mult mai sensibili şi mai inflamaţi. Şi fumatul pasiv dăunează,pentru că fumul de ţigară paralizează cilii din fosele nazale,responsabili pentru protejarea şi eliminarea germenilor şi virusurilor din nas. Efectul nociv al unei singure ţigări durează aproximativ 30-40 de minute“,conchide doctorul.

 Deoarece în timp ce suntem răciţi organismul este suprasolicitat din cauza infecţiei şi combaterea simptomelor acesteia,starea de oboseală şi somnolenta va creşte. Este important să nu ignorăm acest semnal al corpului,în special în condiţiile în care sistemul imunitar este profund afectat de lipsa somnului.  Astfel,lipsa acestuia nu doar că ne sensibilizează în faţa răcelilor şi gripelor ci periclitează capacitatea de a lupta ulterior cu ele pentru că somnul insuficient,ca şi stresul,determină scăderea numărului de celule imunitare din corp.