6 din 10 români tratează infecţiile respiratorii cu medicamente

1 73974 original jpg jpeg

Peste 70% din români suferă de infecţii respiratorii în fiecare sezon rece şi doar 40% merg la medic, arată rezultatele unui studiu naţional.

Potrivit cercetării,realizată la cererea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei,6 din 10 români tratează infecţiile respiratorii cu medicamente. Mai mult,chiar dacă participanţii la studiu recunosc semnele şi simptomele unei infecţii respiratorii,puţini sunt cei care cunosc diferenţele dintre guturai (răceală) şi gripă.

Dacă simptomele bolii nu cedează,doar 40% din respondenţi cer ajutorul medicului de familie. De asemenea,studiul mai arată că doar 3 din 10 părinţi merg cu copilul la medic de la primele simptome ale bolii.

Românii,preocupaţi de creşterea imunităţii

Potrivit studiului,76% din români consumă legume şi fructe proaspete şi o treime aleg suplimentele,pentru sporirea imunităţii.

Când sunt bolnavi,63% din români apelează la pastile împotriva răcelii şi gripei,în combinaţie cu ceaiuri calde. 4 din 10 respondenţi au declarat că preferă medicamentele sub formă de pastile,iar 3 din 10-plicuri pulbere solubilă.

Atunci când aleg un astfel de tratament,majoritatea optează pentru combinaţii între mai multe substanţe active (74%),mărci cunoscute (66%),în care pot avea încredere. Cei mai mulţi (72%) nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciţi.

„Românii au început să îşi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon:caută informaţii din surse de încredere şi nu mai apelează la antibiotice la primele semne de răceală şi gripă. După cum am punctat în nenumărate rânduri,antibioticele nu sunt medicamente destinate tratării răcelii şi gripei,provocate de rinovirusuri,respectiv virusuri gripale,ci infecţiilor bacteriene. În schimb,combinaţiile de substanţe active pot fi eficace în tratarea acestor viroze,contribuind la ameliorarea durerii de cap,durerilor musculare,febrei,durerii în gât,congestiei nazale sau a sinusurilor“,a explicat Dr. Ileana Efrim,medic de familie,Societatea Naţională de Medicina Familiei.