6 probleme de sănătate legate de deficitul de vitamina D

1 72896 original jpg jpeg

Deficitul de vitamina D poate influenţa starea generală de sănătate. Dar, înainte de a decide să iei suplimente, este necesar să discuţi cu medicul tău şi să îţi faci analize care să arate dacă ai sau nu carenţă de vitamina D, în cazul în care ai oricare dintre aceste afecţiuni.

Iată ce boli pot fi interconectate cu deficitul de vitamina D.

Obezitatea

Persoanele obezesunt cu 35% mai susceptibile de a avea deficit de vitamina D,decât persoanele cu greutate normală. Un studiu publicat în anul 2000,în American Journal of Clinical Nutrition,arată că obezitatea limitează capacitatea organismului de a metaboliza vitamina D,atât din lumina soarelui,cât şi din surse alimentare,deoarece celulele grase reţin vitaminele şi nu le elibereze în mod eficient.

Citeşte şi:Cele mai frecvente 4 mituri despre cancer

Diabet

Persoanele cu diabet zaharat sau prediabet au niveluri de vitamina D mai mici decât cei care au nivelul de zahăr din sânge la nivel optim. Specialiştii cred că,de fapt,tocmai lipsa de vitamina D şi obezitatea cresc riscul de diabet zaharat şi alte tulburări metabolice.

Citeşte şi:Reţete naturale care menţin sub control glicemia

Boli de inimă

Bolile de inimă şi deficitul de vitamina D merg mână în mână. Un studiu pe această tema arată că  subiecţii cu un nivel extrem de scăzut de vitamina D sunt de 3 ori mai susceptibili de a muri de insuficienţă cardiacă.

Naştere prematură

Într-un studiu realizat pe mai mult de 2.000 de mame,femeile cu niveluri mai ridicate de 25-hidroxi vitamina D (un indicator al nivelului de vitamina D din organism,măsurat cu ajutorul unui test de sânge) au avut un risc mai mic de a naşte înainte de 37 de săptămâni. Autorii studiului cred că vitamina D ar putea avea un efect protector prin reducerea infecţiilor bacteriene la nivelul placentei-care pot duce la naştere prematură.

Sindromul premenstrual

Potrivit unui studiu,femeile cu vârste cuprinse între 27 şi 44 de ani cu un aport ridicat de vitamina D,prezintă un risc mai mic de a avea dureri menstruale.

Căderea părului

Femeile care se confruntă cu căderea părului au un nivel semnificativ mai mic de vitamina D,decât cele care nu se confruntă cu această problemă. Cercetătorii turci au descoperit că pacienţii cu alopecia-o boală autoimună care atacă foliculii şi poate duce la pierderea părului de pe tot corpul,au avut un nivel semnificativ mai mic de 25-hidroxi vitamina D,decât cei care nu au această problemă.