7 moduri de a scăpa de oboseală şi stres

oboseala jpeg

Stresul a devenit o problemă comună cu care se confruntă multă lume. A devenit o epidemie de epuizare extremă cu care ne confruntăm zi de zi.

Multe persoane se trezesc dimineaţa cu un sentiment de epuizare,devin iritabile,chiar şi la alimente. Ele nu pot să slăbească în ciuda dietei pe care o ţin,a exerciţiilor fizice,şi nu au chef să facă nimic. Nivelul lor de energie se blochează,simt că nu mai pot nici să meargă şi le este somn dar nu pot dormi,deoarece au un somn agitat.Din păcate,multă lume crede că acest lucru este normal. Asta pentru că se uită în jur şi vede că toată lumea este la fel de obosită. Dar,doar pentru că ceva este comun,nu îl face să fie normal. Acest lucru nu este normal. Aceasta este epidemia de oboseală suprarenală.

Care sunt glandele suprarenale?

Glandele suprarenale sunt pe partea de sus a rinichilor. Ei reglementează activităţile hormonale din organism,inclusiv eliberarea hormonului de stres principal,cortizolul.

Corpurile noastre sunt construite pentru evenimente stresante,şi de-a lungul timpului s-au adaptat. Ne aflăm astăzi aici pentru că specia umană se poate ocupa de evenimente stresante. Dacă strămoşii noştri au fost urmăriţi de un prădător,răspunsul simpatic,modul de luptă a corpului nostru,va fi activat. În timpul acestui răspuns la stres,cortizolul activează tensiunea arterială şi nivelul de zahăr din sânge,care au fost necesare pentru a face faţă unui evenimentul stresant.

Când lucrurile se calmează,secreţia de cortizol scade,şi apoi,împreună cu tensiunea arterială şi nivelul de zahăr din sânge scade,echilibrul devine normal.

Ce este oboseala suprarenală:

Cortizolul nu este rău sau bun,doar este. Dar problemele apar atunci când există un dezechilibru în cortizol. Într-un individ sănătos,cortizolul este mai mare dimineaţa şi încet scade pe tot parcursul zilei. Melatonina este invers proporţională cu cortizolul. Aşadar,atunci când cortizolul este mare,melatonina este scăzută şi invers.

Oboseala suprarenală apare atunci când există un dezechilibru în acest ritm de cortizol. Cortizolul este mare atunci când ar trebui să fie scăzut,scăzut atunci când ar trebui să fie ridicat,sau întotdeauna mai mare sau întotdeauna scăzut.

Secretul pentru a înţelege oboseala suprarenală este înţelegerea originii sale,adică a creierului. Creier spune glandelor suprarenale ce să facă printr-o reţea complexă de comunicaţii numită axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală. Hormonul hipotalamusului de eliberare a corticotropinei,care spune glandei pituitare să elibereze hormonul adrenocorticotrop,apoi spune cortexului suprarenal să elibereze cortizol. Oboseala suprarenală este de fapt o disfuncţie de comunicare dintre creier şi glandele suprarenale,nu glandele suprarenale în sine.

Care sunt cauzele oboselii suprarenale

-Boli autoimune

-Stresul emoţional

-Exerciţii în mod excesiv

-Disfuncţii microbiome

-Toxinele

Simptome ale oboselii suprarenale:

-Dimineaţa esti prea lentă

-Alegi alimente sărate sau dulci

-Ai un libido scăzut

-Eşti obosită după-amiaza

-Nu poţi sta fără să dormi

-Ai dureri de cap

-Ai ameţeli când te ridici de jos

-Ai dificultăţi în a slăbi

-Unghiile sunt prea moi

Iată câteva sfaturi pentru a combate oboseala: 1. Fă nişte analize

Du-te la medicul de specialitate şi spune-i că vrei să faci nişte teste pentru a afla nivelul de cortizol şi nivelul hormonilor,asta pentru a obţine o imagine cuprinzătoare a ceea ce se întâmpă cu corpul tău. Deoarece oboseala suprarenală este în principal o problemă pe baza creierului,şi este important de a exclude inflamarea creierului.

2. Îmbunătăţirea stresului cronic

Cu privire la factorii de stres pe care i-am enumerat mai sus,este esenţială testarea pentru intoleranţa alimentară şi eliminarea toxinelor,asta pentru a întrerupe ciclul de stres cronic,redobândirea sănătăţii şi sentimentul că eşti din nou tu.

 3. Mănâncă calm  

Alimentele pe care le mâncam fie va perpetua stresul în corpul nostru,fie îl vor calma. Stridiile şi avocadoul sunt două dintre alimentele favoritecare ajută la detensionarea creierului şi a sistemului hormonal.

4. Practică exerciţii de respiraţie

Respiraţia este un factor major în reducerea stresului. I-aţi câteva minute pe zi pentru a practica nişte exerciţii de respiraţie. Este un mod de a depăşi nivelul de stres şi de a calma axa creierul. Este recomandată meditaţia sau conştientizarea pe moment că te lupţi cu oboseală cronică.

5. Alege să practici yoga sau Tai chi

Practici de vigilenţă intensă şi linişte este adusă de yoga. Aceasta,împreună cu Thai Chi sunt două căi care sunt tot mai preferate de oameni. Acestea aduc un plus de echilibru în viaţă,şi duce la diminuarae stresului.

  6. Încearcă medicamente naturale    

Medicamentele nu funcţionează la fel pentru toată lumea. Nu apela la medicamente după ureche,ci du-te la un specialist sau optează pentru cele naturiste. Sunt unele care chiar te pot juta.

7. Dormi suficient

Asigură-te că nu piezi nopţile. Creierul tău trebuie să se odihnească,ca să recapete puteri pentru a doua zi. Promovarea unui somn de calitate este ajutat de stingerea televizorului şi a telefonului mai devreme. În schimb,citeşte o carte,care te va relaxa mai mult.