Afecţiuni ale pielii în sarcină. 6 schimbări aduse de hormoni

schimbări în zona intimă în sarcină jpeg

Sarcina produce schimbări extraordinare în corpul viitoarei mame, dar are şi părţi nu tocmai plăcute, cum ar fi apariţia anumitor afecţiuni comune ale pielii care se manifestă la femeile însărcinate. Iată câteva dintre cele mai comune afecţiuni ale pielii în sarcină.

Dacă un nou membru al familiei este „pe drum”,trebuie să ştii că până la venirea pe lume a copilului este posibil să întâmpini următoarele probleme:

1. Afecţiuni ale pielii în sarcină - Acnee

Indiferent dacă ai suferit sau nu de acnee în timpul adolescenţei,este foarte probabil să te confrunţi cu această neplăcută afecţiune a pielii acum,în sarcină. Cel mai trist e faptul că nu este deloc indicat să o tratezi cu diferite creme sau produse exfoliante,pielea unei femei însărcinate fiind extrem de sensibilă. Las-o să treacă de la sine. După naştere hormonii îşi vor reveni la normal,la fel şi pielea ta.

2. Piele uscată

Piele uscată poate fi trecută şi ea pe lista cu afecţiuni ale pielii în sarcină. În anumite zone,precum burta care îşi măreşte volumul în sarcină,vei observa că pielea tinde să se usuce. Este posibil să te confrunţi şi cu mâncărimi ale pielii. Această problemă se poate extinde şi pe coapse şi şolduri. Cel mai bine ar fi să ai grijă ca aceste zone să fie foarte bine hidratate.

3. Afecţiuni ale pielii în sarcină - Linea alba/ linea nigra

Femeile au în mod natural o linie albă care pleacă de pe abdomen până în partea de mijloc a osului pubian,foarte greu vizibilă. Aceasta se numeşte linea alba şi se închide la culoare mai ales după cel de-al doilea trimestru de sarcină. Apoi este numită linea nigra (linia neagră,lt.),ceva ce tinde să dispară de la sine în primele luni de după naştere.

4. Eritem palmar

În primele luni de sarcină este posibil ca mâinile tale să se înroşească şi chiar să ai uşoare mâncărimi. Nu te nelinişti,ai eritem palmar. Astfel de afecţiuni ale pielii în sarcină nu te afectează în niciun fel,nici pe tine şi nici pe bebele din burtică. Va trece de la sine.

5. Afecţiuni ale pielii în sarcină - Mici erupţii ca nişte coşuri

Probabil ai observat că în sarcină ţi-au apărut mici pete roşii,uşor inflamate,pe abdomen,zona fesieră,braţe şi picioare. Foarte asemănătoare cu nişte simple coşuride piele,aceste erupţii sunt de fapt numite papule urticariene pruriginoase şi placi de sarcină. În cea de-a doua jumătate a sarcinii ele tind să se extindă şi,de obicei,trec de la sine după ce naşti. În afară de faptul că sunt inestetice,aceste erupţii nu afectează în niciun fel sănătatea ta sau a copilului din pântece.

6. Pronunţarea venelor de pe faţă

Din cauza volumului crescut de sânge şi a schimbărilor hormonale,venele aflate direct sub piele pot deveni mai vizibile. Se numără printre acele afecţiuni ale pielii în sarcină destul de frecvente. Venele „pânză de paianjen” sunt numite astfel pentru că,într-adevăr,au forma unei pânze de paianjen. Roşu sau violet,aceste vinişoare apar mai ales pe faţă sau pe scleră,partea albă a globului ocular,şi dispar de la sine după naştere.