Afecţiuni care se agravează în sezonul rece

1 66742 original jpg jpeg

Fluctuaţiile de temperatură şi zilele friguroase, cu umiditate şi presiune atmosferică mare, favorizează apariţia bolilor de sezon şi le agravează pe cele deja existente.

Cei mai vulnerabili în faţa bolilor sunt vârstnicii. Pentru că îşi adaptează mai greu temperatura corpului la condiţiile din exterior,aceştia pot suferi din pricina vasoconstricţiei asociată cu răcirea corpului,care declanşează hipotermia.

Frigul afectează sănătatea inimii

Bolile cardiovasculare,precum cardiopatia ischemică,hipertensiunea arterială şi tulburările de ritm cardiac,mai des întâlnite la vârsta a treia,sunt accentuate de frig,din cauza contracţiei vaselor de sânge şi a bronhiilor.

Astfel,frigul poate declanşa crize cardiace cu dureri puternice. De asemenea,creşte tensiunea arterială,se accentuează tulburările de ritm cardiac şi tulburările vasculare periferice şi se răcesc extremitătile.

Apar crizele de tuse

Persoanele cu afecţiuni respiratorii pot avea accese de tuse severă mai dese şi mai intense. Pot apărea şi semne de insuficienţă respiratorie. Sezonul rece este propice dezvoltării alergiilor şi astmului.

Şi simptomele sinuzitei şi rinitei cronice se agravează. În plus,vremea rece şi fluctuaţiile de temperatură produc un mediu vulnerabil pentru apariţia gripei sau bronşitei,în special la astmatici.

Se intensifică durerile de încheieturi

Şi bolile reumatice precum artrita,reumatismul şi artroza se înteţesc în sezonul rece. Acestea se manifestă prin sensibilitate crescută,dureri şi rigiditate la nivelul articulaţiilor,dar şi inflamaţii. De regulă,durerile se resimt mai ales în zona şoldurilor,a coloanei şi genunchilor.

La frig recidivează şi gastrita

Frigul slăbeşte sistemul imunitar şi favorizează apariţia virozelor respiratorii,a Zonei Zoster,gastritelor şi ulcerelor gastrice. Redu consumul de alcool,cafea şi băuturi răcoritoare acidulate,fumatul,consumul de mâncăruri fierbinţi sau prea condimentate,şi fereşte-te de temperaturi foarte scăzute şi de stres.

Poate apărea şi faringita

Faringita se manifestă prin tuse seacă şi febră puternică,iar laringita,prin dureri şi inflamare în gât. Totodată,iarna se intensifică şi sinuzita,care este însoţită de dureri cumplite de cap,la nivelul frunţii,ochilor şi obrajilor.