Afl─â dac─â e┼čti predispus─â la afec┼úiuni gingivale

1 74840 original jpg jpeg

Milioane de oameni din întreaga lume suferă anual de probleme ale gingiilor. Conform unui studiu în jur de 80-85% dintre persoane riscă să facă o formă de boală parodontală cu evoluţie cronică, 10% din populaţie nu face nici un fel de boală parodontală fiind imună, iar 5% riscă să facă o formă agresivă a bolii parodontale.

Ce sunt afecţiunile gingivo-paradontale?

Afec┼úiunile gingivale apar atunci c├ónd plac─â bacterian─â acoper─â dint├«i ┼či irit─â gingiile,care se inflameaz─â. Primul simptom care trebuie s─â te ├«ngrijoreze este s├óngerarea din┼úilor. Gingivita este prima faz─â a afec┼úiunilor gingivale,atunci c├ónd acestea sunt inflamate ┼či s├óngereaz─â.

ÔÇťGingivitele netratate perioade lungi de timp pot evolua spre afec┼úiuni mai grave cum sunt parodontitele/parodontopatiile. Pe m─âsur─â ce parodontita evolueaz─â,osul care fixeaz─â dintele ├«n maxilare se retrage ┼či din┼úii ├«ncep s─â se clatine. Dac─â boal─â nu este oprit─â la timp,├«n final din┼úii ies singuri din os. Din acest motiv,parodontita a devenit principala cauz─â a pierderii din┼úilorÔÇŁ,spune medicul stomatolog Andra Custura.

Semne ┼či simptome

Unul dintre primele semne este apariţia sângerării în jurul dinţilor în timpul spălatului pe dinţi sau în timpul meselor. Un alt semn este mirosul neplăcut al gurii. O situaţie care reprezintă o urgenţă din acest punct de vedere este dacă observaţi dinţi care se clatină.

Semnele afec┼úiunilor gingivale sunt ├«n general greu de recunoscut,├«ns─â sunt detectate foarte repede de c─âtre un medic stomatolog. Pe m─âsur─â ce ├«naint─âm ├«n v├órst─â,sistemul nostru imunitar ├«┼či pierde eficacitatea comparativ cu v├órstele anterioare,iar sc─âderea imunit─â┼úii poate contribui la apari┼úia afec┼úiunilor gingivale. Acestea pot duce la retrac┼úia gingival─â ┼či la expunerea din ce ├«n ce mai mare a suprafe┼úei dentare. R─âd─âcina dintelui este mult mai vulnerabil─â la atacurile acizilor genera┼úi de placa bacterian─â. ├Än plus,situa┼úia se agraveaz─â deoarece placa bacterian─â se acumuleaz─â mai ├«nt├ói la marginea ┼úesutului gingival,acolo unde ├«ncepe suprafa┼úa expus─â a r─âd─âcinii dintelui.

Fumatul tinde s─â cauzeze o cre┼čtere a bolii parodontale din varii motive. Fumul inhalat poate l─âsa toxine iritante pe din┼úi ┼či sunt dificil de eliminat prin igiena oral─â. Aceste substan┼úe nes─ân─âtoase pot provoca gingiilor s├ónger─âri grave.

├Än timpul sarcinii,gingiile pot deveni mai sensibile ┼či mai vulnerabile la s├ónger─âri,din cauza modific─ârilor hormonale. Organismul sufer─â at├ót de multe schimb─âri,├«nc├ót ├«i este greu s─â se obi┼čnuiasc─â cu toate acestea. Din studiile efectuate,se constat─â c─â peste jum─âtate dintre femeile ├«ns─ârcinate se confrunt─â cu afec┼úiuni gingvo-dentare.

Stresul neuro-psihic poate complica puterea organismului de a combate afecţiunile,deoarece stresul poate duce la slăbirea sistemului imunitar,favorizând astfel proliferarea bacteriilor care determină afecţiunile gingivale.

ÔÇťStresul determin─â persoanele s─â deprind─â obiceiuri nefiziologice care duc la apari┼úia afec┼úiunilor gingivale,cum ar fi fumatul sau consumul unor alimente nes─ân─âtoase,precum ┼či s─â ignore necesitatea asigur─ârii unei igiene orale zilnice adecvate sau necesitatea vizitelor regulate la medicul dentistÔÇŁ,explic─â Dr. Andra Custura.

Persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la infec┼úiile gingivale. Structura vaselor de s├ónge este modificat─â,ceea ce poate cauza o reducere a circula┼úiei sangvine,care,la r├óndul s─âu poate afecta structura ┼úesutului gingival ┼či a celui osos,f─âc├óndu-le o prad─â u┼čoar─â ├«n fa┼úa atacului bacterian.

Tratament

Motivul principal este acumularea de bacterii în jurul dinţilor,iar de aceea tratamentul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene în cele mai multe cazuri prin detartraj.

Prevenţie

Cea mai bun─â metod─â pentru a preveni afec┼úiunile gingivale este asigurarea unei ├«ngrijiri adecvate. Este esen┼úial s─â merge┼úi la medicul dentist o dat─â la 6 luni ┼či s─â utiliza┼úi o gam─â complet─â de produse,adecvate st─ârii de s─ân─âtate a cavit─â┼úii bucale. De asemenea,utilizarea tehnicii de periaj corect─â asigura gingii s─ân─âtoase.Recente

rucsac dama jpg
insomnie   shutterstock 1499029067 jpg
femeie la dus jpeg
Frigider jpg
Dr Denisa Zaharia 6 jpeg
youtube selgros@clickpentrufemei ro jpg
avion jpg
copil cu parinte shutterstock 1894279522 jpg
1 cosmetice naturale jpg jpeg
Inghetata din iaurt de cocos Sursa foto thecoconutmama com  jpeg
copil indian jpg
grasimi trans fast food shutterstock 1439244599 jpg
slabit   weight loss g43c5fd872 1280 jpg
ayurveda shutterstock 762002224 jpg
ulei de masline   shutterstock 196199753 jpg
vegetarian 580x400 png
om albastru shutterstock 1147816718 jpg
rozaceea   ten   shutterstock 1895847337 jpg
1 pietre rinichi jpg jpeg
whatsapp shutterstock 1757131340 jpg