Alergiile de toamnă: polenul de ambrozie

1 73634 original jpg jpeg

În timp ce mulţi consideră primăvara sezonul alergiilor, un anumit tip de polen contribuie la apariţia strănutului, mâncărimilor pielii, a ochilor, nasului şi a gâtului. Este vorba de polenul de ambrozie.

La fel ca toate alergiile,şi cea la polenul de ambrozie apare atunci când sistemul imunitar al organismului încearcă să răspundă la o substanţă străină,care este de fapt inofensivă-în acest caz,boabele mici de polen eliberate de florile mature ale ambroziei.

 „Sistemul imunitar reacţionează la ele ca şi cum ar fi o ameninţare“,spune Nathanael S. Horne,profesor asistent la New York Medical College. Proteinele din polen inundă fluxul sangvin cu histamină,un compus care provoacă simptome alergice deja familiare:strănut,nas înfundat,congestie nazală,perturbarea somnului. Alergia la polenul de ambrozie poate mai poate provoca şi înroşirea ochilor şi umflarea lor,şi poate da senzaţia de mâncărime în gât şi chiar urticarie. Cazurile severe pot duce la probleme cronice ale sinusurilor (sinuzite) şi chiar la atacuri de astm.

Poţi să eviţi polenul de ambrozie?

Oamenii de ştiinţă estimează că o singură plantă poate elibera un miliard de boabe de polenpe parcursul unui singur sezon. Pentru că boabele sunt atât de uşoare,ele plutesc cu uşurinţă chiar şi pe adieri blânde.

Studii recente arată că creşterea temperaturilor şi a nivelului de dioxid de carbon extinde sezonul alergiei la polenul de ambrozie.

Măsuri de precauţie pentru a reduce expunerea la polenul de ambrozie:

 • Pe cât posibil,nu ieşi afară atunci când nivelul de polen este foarte ridicat. De obicei,asta se întâmplă între orele 10.00 şi 16.00.
 • Acasă şi în maşină,ţine geamurile şi instalaţia de climatizare închise. Aparatele de aer filtrează aerul şi-l răceşte. Asigură-te că schimbi sau că filtrele sunt curăţate la fiecare trei luni.
 • Schimbă-ţi hainele după ce stai multă vreme afară.     
 • Încearcă irigarea nazală. Medicii recomandă clătirea în nări cu o soluţie de apă sărată o dată sau de două ori pe zi,folosind un vas neti.

Cum se tratează

Când nu reuşeşti să eviţi alergiala polenul de ambrozie,încearcă antihistaminicele. Poţi miza şi pe un decongestionant,dar acest medicament poate provoca o creştere potenţial periculoasă a tensiunii arteriale la persoanele care au tensiunea mare. Discută cu medicul despre opţiunile de tratament potrivite pentru tine.Recente

bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock jpg
Articol  De ce sa alegi o vopsea de par fara amoniac 5 motive jpg
Care sunt ultimele tendințe în materie de covoare pentru anul 2022 cover jpg
rochie albă de mireasă Sursa foto  Shutterstock jpg
Haine intrate la apă Cum să le refaci Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei lucrezia carnelos kn6QrWtnAtY unsplash jpg
Cum sa fii confortabila si rafinata in sezonul rece TOP piese vestimentare care NU pot lipsi din garderoba ta! jpg
tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc 1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul  Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte sursa foto  Shutterstock jpg