Alergiile, neplăcerile primăverii

1 67998 original jpg jpeg

20% din populaţie suferă de rinită alergică, aproximativ 6 % au o alergie alimentară, iar 20% dermatite atopice. Pentru a reduce cât mai mult din disconfortul produs de aceste alergii, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi.

Alergia este răspunsul sistemului imunitar la substanţe care sunt inofensive în mod normal,cum sunt polenurile,alimentele sau acarienii din praf.

„O mare varietate de alimente pot provoca reacţii alergice,dar 90% dintrerăspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de:lapte de vacă,soia,ouă,grâu,arahide,nuci,peşte şi crustacee“,explică dr. Adriana Tudose,medic primar alergologie şi imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita-Diagnostic şi tratament.

Care sunt simptomele

Simptomele alergiilor variază în complexitate,severitate şi manifestare. De exemplu,la alergiile atopice efectul expunerii la un alergen poate fi imediat,iar simptomele sunt uşoare sau severe,variind de la prurit ocular,eczeme,rinită,conjunctivită,bronhoconstricţie,vărsături şi diaree şi,în cazuri rare,anafilaxie. Manifestările bolii atopice variază în funcţie de alergenul implicat,precum şi de vârsta persoanei alergice. În timpul copilăriei,alergiile alimentare (în special la ouă şi lapte) sunt cele mai comune. După vârsta de 3 ani,majoritatea copiilor alergici tolerează aceste alimente,în timp ce alergia la inhalanţi devine predominantă.

Simptomele alergice specifice sunt:eczema,rinita alergică,inflamaţia oculară sau conjunctivita,simptomele gastro-intestinale,urticaria,sindrom de alergie orală,astmul şi,în cel mai grav caz,reacţia anafilactică.

Cum ţii sub control alergiile

Pentru a putea ţine sub control sau trata alergiile,trebuie mai întâi să le identificăm! Astfel,testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat în declanşarea unei reacţii alergice. Se folosesc în mod uzual trei tipuri de teste:cutanate,serologice şi hematologice,fiecare cu anumite avantaje şi dezavantaje,iar medicul alergolog vă poate recomanda cea mai potrivită metodă.

Evitarea este întotdeauna cel mai bun tratament pentru alergii. Însă,atunci când acest lucru nu este posibil,există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor:decongestionantele nazale şi antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice,iar corticosteroizii topici sunt eficienţi în tratarea inflamaţiei nazale. În cazul reactiilor moderate se recomandă tratament antihistaminic H1,iar pentru terapia reacţiile severe se administrează tratament cortizonic sistemic.

Cum poţi să le previi

„Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casă şi mucegaiuri trebuie să îmbrace complet salteaua de dormit,pernele,plapuma,cuverturile şi păturile în huse impermeabile la alergene. În plus,trebuie să aveţi în vedere spălarea săptamânală a întregii lenjerii de pat cu apă la temperatura de 55℃-60℃,reducerea umidităţii relative (sub 50 %) şi aerisirea zilnică a camerei,în funcţie de climat. Nu uitaţi de ventilarea optimă a bucătăriilor/ băilor pentru eliminarea aburilor,utilizarea instalaţiei de aer condiţionat/ dezumificatoarelor,înlăturarea excesului de apă de pe obiecte sanitare/ din bucătărie,soluţionarea scurgerilor/ stagnărilor de apă. Nu în ultimul rând,evitaţi dormitul în camere neamenajate-casă de ţară,condiţii hoteliere improprii,evitarea locuirii în subsoluri,încăperi umede etc.“,recomandă dr. Adriana Tudose.Recente

166d3894 a416 cdfa 44c9 b913f555bdf1 jpg
ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură foto  Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg