Apără-l pe copilul tău de boala pneumococică

1 58424 original jpg jpeg

Bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 5 ani, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, potrivit WHO Global Immunization Vision and Strategy.

În România,1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică,în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotice este în creştere. Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae,bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute,pneumonii,sinuzite,conjunctivite,până la bacteriemii,sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală,precum retard mintal,tulburări de comportament,tulburări de vedere şi auz,şi nu în ultimul rând epilepsie.

Citeşte şi:

Cât de necesare sunt vaccinurile

Vaccinarea copiilor,o metodă de prevenire a bolilor infecţioase

În momentul de faţă,doar 2% dintre copiii din ţara noastră au parte de vaccinare împotriva bolilor pneumococice,principala barieră în acest sens fiind preţul şi faptul că vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).

În ţările în care au fost introduse,vaccinurile au redus incidenţa bolilor infecţioase,salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli,precum rujeola,variola,poliomielita,a fost dramatic redusă  datorită introducerii vaccinurilor în programele naţionale de vaccinare. Mai mult decât atât,ţările care au pus în aplicare vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor,în cadrul unui program naţional de imunizare,incidenţa bolii pneumococice s-a redus în mod constant şi substanţial .

Din acest motiv,„Fundaţia Preţuieste Viaţa“,în calitate de lider al Coaliţiei pentru o Nouă Prevenţie – CNP 2013,lansează site-ul www.vaccinpneumococic.ro,portalul cu informaţii complete,sfaturi şi noutăţi despre boala pneumococică şi rolul vaccinării. Website-ul oferă publicului larg informaţii detaliate şi avizate de către medici şi psihologi,cu privire la principalele beneficii ale vaccinăriiîn general si ale vaccinării pneumococice în particular,precum şi despre miturile vehiculate despre vaccinare în spatiul public. Vor putea fi accesate secţiunile:„Despre vaccinare“,„Vaccinare pneumococică“,„Bebeluşi sănătoşi“,„Întreabă medicul şi Noutăţi“.

Lansarea portalului reprezintă o etapă importantă a campaniei „Coaliţia pentru o nouă prevenţie“,prima iniţiativă completă de educare şi informare cu privire la prevenţia bolilior pneumococice,dublată de un puternic demers în vederea actualizării schemei naţionale de imunizare prin includerea vaccinării împotriva bolilor pneumococice.