Aşa testezi valabilitatea ouălor!

1 66926 original jpg jpeg

Dacă obişnuieţi să cumperi ouă din piaţă, direct de la ţărani, şi nu ştii data la care expiră, sunt metode prin care afli cu precizie dacă mai sunt bune pentru consum.

Chiar dacă ouăle cumpărate au termenul de valabilitate ştanţat,se poate întâmpla să nu corespundă cu realitatea. Nu pierzi nimic dacă testezi prospeţimea lor înainte de a le folosi în preparatele tale favorite.

Nu se scufundă în apă? Te pot îmbolnăvi

Cea mai simplă metodă de verificare este aceea de scufundare a ouălor în apă rece. În stare proaspătă,coaja n-a avut timp să permită trecerea aerului în interior,de aceea nu plutesc.

Umple un ibric pe jumătate cu apă şi pune în el ouăle,unul câte unul.

Dacă au câteva săptămâni,dar sunt încă bune de mâncat,vei vedea că rămân pe fundul vasului. Le poţi pune în orice preparat ori le poţi găti după cum îţi place,fără restricţii.

Înseamnă că ouăle sunt aproape de expirare când se ridică puţin de vârf sau de fund. Cel mai bun şi sănătos mod de a le consuma este să le fierbi.

În schimb,când pluteşte la suprafaţa apei e semn că trebuie să le arunci,pentru că au depăşit termenul de valabilitate.

612c192a0fbf3932603411b183f227d5 jpg jpeg

Albuşul indică prospeţimea

Dacă nu vrei să mănânci ouăle fierte,le poţi testa după spargere. Observă aspectul albuşurilor! La ouăle proaspete albuşulare culoarea galbenă sau portocalie şi n-are miros. În cazul ouălor vechi,se întinde mai mult în jurul gălbenuşului,este deschis la culoare şi are un miros neplăcut.

Foloseşte-ţi simţurile!

Nu e cea mai exactă metodă de a afla vechimea ouălor,dar afli uşor dacă îţi poate face rău consumarea lor. Agită oul şi ascultă cu atenţie. Dacă se aud zgomote sau simţi gălbenuşul în interior înseamnă că este expirat. Se pare că,pe măsură ce se învecheşte,gălbenuşul şi albuşul îşi micşorează volumul eliberând dioxid de carbon prin coajă şi umplându-se tot mai mult de aer.  

Reţine!

Perioada optimă de consum a ouălor este de 3-4 săptămâni din momentul ambalării.

Sursă foto:Fotolia