Care sunt cauzele dereglărilor menstruale

1 62777 original jpg jpeg

Dacă până acum aveai menstruaţia cu precizia unui ceas elveţian, în ultimul timp întârzie îngrijorător de mult sau mult prea des? Vezi care ar putea fi motivele!

În general,menstruaţia durează între 3 şi 7 zile în fiecare lună,iar orice dereglare de la această perioadă este considerată o anormalitate. În acest caz ar fi indicat să consulţi un medic specialist pentru investigaţii amănunţite.

Nu sunt motive de îngrijorare dacă marja în care ai menstruaţia variază cu 4-5 zile în fiecare lună,deoarece puţine femei au ciclul menstrual regulat.

În cazul în care-ţi vine prea des sau prea rar,anumiţi factori pot fi de vină pentru această perturbare.

Sarcina

În timpul celor nouă luni de sarcină,în organism se produc schimbări hormonale care duc la încetarea ciclului menstrual. Totuşi,în anumite cazuri,mai pot exista episoade de flux menstrual la începutul sarcinii,până când nivelul de hormoni se stabilizează.

Stresul

Este cauza principală a dereglerilor menstruale. Cortizonul,numit şi hormonul stresului,influenţează producţia de estrogen şi progesteron,doi hormoni cu rol esenţial în buna funcţionare a organismului. Un nivel prea mare de cortizon duce la perturbări ale menstruaţiei.

Dieta

Persoanele care au o alimentaţie bazată pe carbohidraţi au tendinţa de a se îngrăşa,iar din acest motiv apar şi tulburările hormonale. În aceeaşi situaţie sunt şi cei care slăbesc brusc. Încearcă să ai o dietă echilibrată şi menţine-ţi o greutate constantă.

Pilulele contraceptive

După ce ai luat pentru o lungă perioadă de timp contraceptive este normal ca o cantitate de hormoni să fi rămas în organism. Până când nivelul se va echilibra,te vei confrunta cu dereglări menstruale.

Citeşte şi:

Remedii contra neplăcerilor menopauzei!

Descoperă beneficiile gălbenelelor