Cauzele ascunse ale migrenelor

1 69257 original jpg jpeg

Te supără din când în când o migrenă? Pentru unele persoane, inhalarea unui parfum puternic poate fi un factor declanşator, în timp ce la altele consumul de ciocolată. După zeci de studii, oamenii de ştiinţă au aflat că anumite obiceiuri pot provoca dureri puternice de cap.

Potrivit Societăţii Internaţionale a Cefaleei,există mai multe tipuri de dureri de cap:

  • Cefaleea primară. Cuprinde durerea de cap de intensitate moderată,cea „în ciorchine“ sau cluster (durere foarte puternică,care apare în zona oculară) şi migrena. Aceasta din urmă „nu este o durere de cap obişnuită,cum mulţi pacienţi cred,ci una intensă,cu un caracter pulsatil,care poate apărea într-o anumită zonă a capului (de obicei pe o jumătate) şi care este frecvent însoţită de greaţă,vărsături,intoleranţă la zgomot şi lumină. Durata unui episod este de la 4 până la 72 de ore“,explică dr. Ana Maria Ghiţoiu,medic specialist neurologie.
  • Cefaleea secundară.Se manifestă la suferinzii de boli neurologice (epilepsia,boala Alzeheimer,scleroza multiplă,boala Parkinson) şi sistemice (poliartrita reumatoidă).

Nu bei suficientă apă

Când nu consumi destule lichide,vasele de sânge de la nivelul capului se îngustează. Astfel,oxigenul şi sângele ajung mult mai greu la creier,situaţie care duce la instalarea migrenelor. Durerea de cap provocată de deshidratare se intensifică pe măsură ce mişti capul şi afectează starea de spirit şi capacitatea de gândire,arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Connecticut,SUA. Pentru a evita aceste neplăceri,bea cel puţin opt pahare de apă pe zi.

Bulină

80% dintre cei care suferă de migrene au în familie cel puţin o rudă care se confruntă cu acest tip de durere.

Stai prea mult timp pe scaun

Dacă munca ta presupune să stai mult pe scaun,este posibil ca migrenele să nu-ţi dea pace. Motivul? Muşchii gâtului,a umerilor şi a cefei se încordează pentru că stai multe ore în aceeaşi poziţie. Specialiştii spun că şi faptul că priveşti constant ecranul telefonului sau al computerului pune presiune pe ochi. În plus,variaţia de luminozitate a ecranului afectează retina şi nervii din spatele ochilor,declanşând criza de cefalee. Fie că citeşti un mesaj pe telefon sau că stai la calculator,fă o pauză de 20 de secunde odată la 10-15 minute,timp în care este indicat să priveşti în depărtare.

Sari peste mese

Nerespectarea unui program de luat masa poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Astfel,organismul eliberează hormoni pentru a contracara un nivel scăzut de glucoză,ceea ce poate cauza durei puternice de cap. Uneori,se poate întâmpla ca administrarea frecventă de medicamente antimigrenă să nu le stopeze,ci să le intensifice.

Faci abuz de cafea

Îţi începi dimineaţa cu o ceaşcă de cafea,apoi pe parcursul zilei mai savurezi din această licoare? Este posibil ca de vină pentru migrene să fie chiar delicioasa băutură. Cofeina,care se găseşte în boabele de cafea,este un stimulent nervos central şi se absoarbe rapid în organism. Când vine vorba de dureri de cap,cafeaua este ca o sabie cu două tăişuri. Şi asta pentru că unora le provoacă dureri mari de cap,în timp ce altora le-o alină. Medicii spun că această băutură trebuie consumată cu moderaţie,nu mai mult de patru ceşti pe zi.

Casetă

Ce alimente pot da dureri puternice de cap

Când anumite proteine,care se găsesc în multe tipuri de brânză,printre care gorgonzola,brie,cheddar,mozzarella sau parmezan,se descompun,organismul eliberează o substanţă vinovată de durerile de cap intense. Şi mezelurile conţin substanţe care cresc fluxul de sânge spre creier,cauzând cefalee sau chiar migrene.