Cauzele mai puţin ştiute ale hepatitei

1 68386 original jpg jpeg

Aproximativ 350 de milioane de persoane din lume suferă de hepatită. Multe dintre acestea par sănătoase, dar pot răspândi virusul şi altor persoane. De aceea, este foarte important diagnosticarea din vreme a bolii.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului,cel mai frecvent cauzată de o infecţie virală cu una din cele cinci tulpini cunoscute ale virusului hepatitei (A,B,C,D şi E). Iată care sunt cauzele mai puţin ştiute ale afecţiunii!

Împrumuţi obiectele de uz personal

Articolele de uz casnic,cum sunt aparatele de ras,unghiera,periuţa de dinţi şi cerceii aparţinând unei persoane infectate poate fi contaminată cu cantităţi mici de sânge care te pot infecta şi pe tine. De aceea,evită să împrumuţi sau să porţi astfel de obiecte.

Tatuaje şi piercing

Obţinerea unui tatuaj sau a unui piercing într-un loc în care nu se utilizează ace sigilate,sterilizate pentru fiecare client în parte,creşte riscurile de a te îmbolnăvi de hepatită.

Acupunctură

Această formă a medicinei chineze poate aduce alinare în cazul unor probleme medicale,dar utilizarea de ace poate creşte riscul apariţiei hepatitei.

Transfer prenatal

Femeile infectate cu virusul hepatiteiîl pot transmite şi bebeluşilor în timpul naşterii.

Contact cu sângele sau cu fluidele corporale infectate

Medicii care se ocupă de tranfuziile de sângepot intra în contact cu sângele sau cu alte fluide ale corpului de la o persoana infectată,aceştia având un risc foarte mare de a face hepatită.

Medicamente

Medicamente care pot afecta ficatul,atunci când sunt luate în mod frecvent în doze mari,poate provoca o inflamaţie a ficatului. O combinaţie de astfel de medicamente cu alcool poate agrava efectele.

Relaţii intime neprotejate

Relaţiile intime cu o persoană infectată este cea mai comună formă de răspândire a virusului hepatitei B. Sexul anal sau oral creşte rsicul infectării cu această boală.

Alimente şi apă contaminate

Consumul de apă contaminată cu materii fecale sau alimente gătite în astfel de apă reprezintă un traseu comun de răspândire a hepatitei A.

Mâini murdare

Poţi să te îmbolnăveşti de hepatita A de la o persoană infectată care nu se spelă pe mâini după folosirea toaletei.