Ce este sindromul metabolic şi cum ne afectează

1 76804 original jpg jpeg

Sindromul metabolic afectează în special femeile şi dacă nu este atent monitorizat, poate favoriza apariţia anumitor afecţiuni.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au studiat intens metabolismul uman şi în urma unui studiu au ajuns la concluzia că mai ales femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani pot să se confrunte cu sindromul metabolic, afirmă dr. Aruna D. Pradhan, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul universităţii.

Sindromul metabolic este responsabil de creşterea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare cât şi a diabetului.

Ce reprezintă acest sindrom?

O dereglare metabolică care se caracterizează prin mărirea circumferinţei taliei atât la femei cât şi bărbaţi, un nivel crescut al colesterolului, al glicemiei dar şi al trigliceridelor. Dacă observi că ai început să ai probleme cu tensiunea fie că este mult prea oscilantă sau se regăseşti în valori mai mari de 130/85 mmHg atunci este necesar să mergi la medicul specialist pentru mai multe investigaţii medicale.

Sindromul metabolic este advertismentul organismului tău că ceva nu este în regulă şi că nu mai poate face tensiunilor acumulate.

Un stil de viaţă dezorganizat, cu o alimentaţie deficitară, lipsa sportului şi a odihnei duc la dezechilibre atât la nivel mintal cât şi fizic.

Mai afectate sunt femeile de acest sindrom

Potrivit dr. Pradhan, femeile sunt mult mai predispuse la a dezvolta sindromul metabolic deoarece mai ales după instalarea menopauzei, femeile au tendinţa de a lua în greutate, iar felul în care orrganismul distribuie ţesutul adipos are de suferit.

În plus, în această perioadă nivelul de estrogen scade, iar pericolul de acumulare de ţesut adipos în jurul taliei este foarte mare. În felul acesta ţesutul adipos din zona abdominală creşte cu mult riscul de a suferi un infarct.

Află cum poţi preveni simptomul metabolic pe clicksanatate.ro.